„Takovou koncertní nemá ani Česká filharmonie!“

12. říjen 2016

Plzeňáci mají svou filharmonii rádi a citovaný výrok z e-mailu do studia jednoho z nich to dokazuje.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Ředitelka Lenka Kavalová sice mírní nadšený tón svého příznivce tím, že sólistou chváleného koncertu byl Josef Špaček, koncertní právě ČF, ale nejen v duchu se usmívá: na svůj orchestr totiž ani ona nedá dopustit.

Do Plzně přišla v roce 2009, to už měla za sebou manažerské zkušenosti třeba ze Spolku přátel Českého noneta nebo ze svých vlastních projektů, v nichž také účinkovala jako violoncellistka – je absolventkou plzeňské konzervatoře, ochutnala život orchestrálního hráče v několika orchestrech, ale stále více jí to lákalo vymýšlet něco vlastního.

Přes 300 koncertů absolvovala v 90. letech se svým ansámblem Flores de Praga, nedávno se vrátila z Číny, také jako hráčka. Jenže má za sebou také studia a magisterský titul na hudební vědě FF UK. Tahle vlastně ideální kombinace hráčských schopností s teoretickými znalostmi a manažerskými zkušenostmi jí umožňuje věnovat se svému orchestru s erudicí a zároveň s pochopením pro potřeby hráčů i posluchačů.

Plzeňská filharmonie nabízí svým příznivcům abonentní řady nejen v plzeňské Besedě (krásném historickém prostoru), ale také v novém divadle, v zatím málo známých prostorách v Depu nebo ve studiu 1 Plzeňského rozhlasu.

V rozhovoru Lenka Kavalová objasnila, proč se vrátili ke jménu Plzeňská filharmonie, které v roce 1934 přijalo orchestrální těleso založené v Plzni v roce 1919. A když zaznělo, že Plzeňský rozhlasový orchestr byl založen v roce 1946, ze svazku s Českým rozhlasem byl „propuštěn“ v roce 1993, aby se na jeho troskách díky úsilí třech jeho členů zrodil orchestr nový, v roce 1998 transformovaný do obecně prospěšné společnosti jako nová Plzeňská filharmonie, je jasné, že zdánlivě lehká otázka posluchačům, kdy byl symfonický orchestr v Plzni založen, byla pěkně zapeklitá a měla vlastně více odpovědí.

Povídání o projektech, úspěších, oceněních (Plzeňská filharmonie obdržela v roce 2014 Uměleckou cenu města Plzně, byla „vlajkovou lodí“ projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015), ale také problémech, by sneslo mnohem větší časovou plochu. A tak pozvání k poslechu záznamu Telefonotéky s ředitelkou Lenkou Kavalovou v sobě nese i pozvání k návštěvě některého z koncertů tohoto výborného orchestru. Nejen v Plzni, ale třeba i v Praze, kde plzeňští muzikanti často hostují.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.