Tomáš Surý, operní režisér, historik umění

18. listopad 2015

„Windischgrätzova jízdárna, Světce u Tachova, prvního srpna 2015. Přichází etruský tábor a odchází strom. Strom je vyježděný, takže tolik nevrže. A teď přichází zahradní altánek. Vítězný oblouk se bohužel jen tiše sune po prknech, takže pro posluchače není tak zajímavý…“

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Těmito větami jsme se – samozřejmě s patřičným zvukovým doprovodem, který vynikne právě jen v rozhlase – snažili letos v létě s operním režisérem Tomášem Surým a jeho asistentem Petrem Dombrovským přiblížit posluchačům Vltavy jednu z unikátních vlastností přenosného barokního divadla Florea Teatrum; totiž fakt, že s jeho šupinovými kulisami se pracuje během představení před zraky i sluchy diváků, uprostřed obrovské zastřešené jízdárny a nikoli v divadelní budově, která by ono sympatické vrzání a šustění kulis pohltila.

Návštěvníkům provedení narozeninové opery Johanna Josepha Fuxe Costanza e Fortezza se tak naskytla jakási přidaná hodnota divadla na divadle a mohli obdivovat i promyšlenost režijní koncepce, se kterou bylo šestnáct hlavních kulis zapojeno do hry.

„Není třeba na to mít velkou sílu, jen je třeba to správně načasovat. Ty zvuky jsou samozřejmě jen kuriozitami. V barokní době byla tvorba zvukových efektů výhradně úlohou orchestru...“ uzavřel Tomáš Surý, který je historikem umění, klavíristou, pedagogem, průvodcem turistů, spisovatelem a básníkem, ale především jako operní režisér, kterýžto obor vystudoval a také ho vyučuje na bratislavské VŠMU.

Fuxova opera uvedená v rámci festivalu 9 týdnů baroka, kterou si ukázkami z naší reportáže znovu zpřítomníme, je jen jednou z mnoha režijních prací Tomáše Surého. Připravuje Gluckovu operu Orfeo ed Euridice, za sebou má třeba zpracování zřídkakdy uváděných oper Bohuslava Martinů Hlas lesa, Slzy nože, a Veselohra na mostě. Je také duchovním otcem občanského sdružení Theatrica, jehož motto zní „Umění organizovat zábavu.“ Možná byste tomu nevěřili, ale podle pana režiséra prý zábava a umění patří k sobě…

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio