V Táboře mají divadlo, do kterého stojí zato zajít

12. prosinec 2016

„Jezdím už deset let po celé republice a navštěvuji divadelní premiéry - a pořád se učím,“ říká Linda Rybáková, ředitelka Divadla Oskara Nedbala, Tábor.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Nejde jen o můj názor, ale o to, jaký dopad mají moje rozhodnutí na diváky. Jestli mají chuť přijít a podívat se na námi vybrané inscenace ze všech koutů Česka. Mám radost, že se většinou trefím, ale samozřejmě přicházejí i překvapení. Někdy příjemná, lidé jsou nadšeni z inscenací, které se mi zdály příliš těžké, jindy, naštěstí zřídka, je to naopak. Ale naše divadlo se snaží nabídnout celé spektrum. Máme velkou výhodu v tom, že jsme stagiona a můžeme tedy využít nápady dramaturgů jiných divadel. A oni jsou rádi, že jejich představení nevidí jen diváci v jejich městech. Je to nádherná práce, neměnila bych.

Rozhovor se zabýval i situací na trhu, kdy prakticky pouze díky podpoře zřizovatelů, v tomto konkrétním případě Jihočeského kraje, který na provoz divadla přispívá částkou 11 milionů Kč ročně, lze nabízet kvalitní kulturu, neohlížet se jen na komerční kvality, nehledat pouze „známé tváře z nekonečných seriálů“. Ale vybírat podle nejlepšího svědomí.

Z Divadla Oskara Nedbala se podle vyjádření ředitelky Lindy Rybákové stalo prakticky hlavní kulturní centrum města. Tomu odpovídají i další plány nové ředitelky, která je ve funkci půl roku a předtím pracovala deset let na pozici dramaturgyně. Rozšířit nabídku o happeningy, společenské akce, které zapojí diváky do akce a v tu danou chvíli propojí jeviště s hledištěm. Divadlo nabízí výstavy, koncerty. A navíc ho čeká rekonstrukce.

Nová ředitelka divadla Oskara Nedbala v Táboře Linda Rybáková vystudovala na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity divadelní vědu. Pak přišla jako dramaturgyně do táborského Divadla Oskara Nedbala, od 1. července tady pracuje jako ředitelka. Táborské divadlo má přes 1600 předplatitelů, ročně ho navštíví asi 150 tisíc lidí. Stálá scéna je v Táboře od roku 1965.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Otakar Svoboda
Spustit audio