Václav Marek: „Bez včerejška by nebylo dneška“

31. říjen 2016

Kapelník a zakladatel orchestru Blue Star Václav Marek rád přiznává, že si tohle pravdivé tvrzení o dějinné návaznosti a potřebné kontinuitě, které platí nejen v hudbě, vypůjčil od herce a textaře Miloně Čepelky. Který byl, stejně jako Dr. Václav Derner, ředitel Filharmonie Hradec Králové, v živém vysílání hostem na telefonu Telefonotéky.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Láska k jazzové, swingové a taneční hudbě 30. a 40. let ostatně provázela pondělní Telefonotéku od začátku až dokonce a Václav Marek odhalil leccos z méně známé historie posluchačsky oblíbené hudební kategorie. Věděli jste např. kdo to byl Václav Pokorný? A že tento hudební skladatel a přední aranžér Orchestru R. A. Dvorského (mj. autor šlágrů Chladné polibky, Říkej mi to prosím potichoučku, Šumění deště aj.) prohlásil, že kapelu Blue Star považuje za současné Melody Boys a kapelníka Václava Marka za novodobého R. A. Dvorského?

„Prvním hudebním vzorem byl pro mě můj dědeček Blahoslav Blahovec, profesionální muzikant, který hrál na akordeon. Byl všestranný. Hrával například v Orchestru Karla Valdaufa či u Ústřední hudby Ministerstva vnitra, založil a vedl různá hudební tělesa, a přitom vykonával funkci pedagoga a ředitele dvou hudebních škol. Na akordeon jsem u něj začal hrát v osmi letech,“ přibližil Václav Marek hudební genealogii vlastního rodu.

Když jsem si uvědomil, že tohle je hudba, kterou bych chtěl dělat, poznal jsem, že je nositelem toho, co je dnes v populární hudbě poměrně vzácné: spojení melodie, harmonie a rytmu. A jak s oblibou říkám, děkuji předcházejícím generacím za to, že nám zanechaly takovéto dědictví.

Přidal další zajímavosti o tom, jak si pro svá vystoupení nahrávky vybírá, jak obměňuje základní repertoár a jakými hudebními projekty (viz např. spolupráce se zmíněnou Filharmonií Hradec Králové) doplňuje tradiční vystoupení.

„Dříve, když jsme začínali, byla tato hudba na různých zvukových nosičích, počínaje standardními šelakovými deskami, které se buď pouštěly přímo, či se přepisovaly na jiná zvuková média, přes vinylové gramofonové desky a magnetofonové pásky až po originální, čištěné kompaktní disky. Dnes je této originální hudby díky moderním technologiím všude dost, takže čerpám ze svého zvukového archivu a kombinuji jej s informacemi z internetu.“

Chcete-li se vydat na malou procházku historií české taneční hudby první poloviny minulého století a navíc nahlédnout i do zákulisí její současné produkce, poslechněte si Telefonotéku s Václavem Markem, akordeonistou, který se upsal kořenům jazzové a swingové hudby u nás a dodnes ji rád posluchačům v dobovém stylu a provedení také nabízí.

02180408.jpeg

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio