Violista Vladimír Bukač

26. listopad 2014

Hostem Telefonotéky byl Vladimír Bukač, přední český violista, profesor a vedoucí violové sekce na Vysoké hudební škole v Drážďanech, dlouholetý člen Talichova kvarteta.

Hostem poslední listopadové Telefonotéky vysílané z rozhlasové galerie byl violista Vladimír Bukač. V současnosti patří mezi nejžádanější české violisty, přestože svou hudební kariéru úspěšně začínal jako houslista.

Už jako odchovanec prof. Nory Grumlíkové, pod jejímž vedením absolvoval Pražskou konzervatoř i HAMU v Praze (1989), na sebe upoutal pozornost oceněním na několika domácích a mezinárodních soutěžích.

Své hudební vzdělání si dále prohloubil studiem na Vysoké hudební škole ve Freiburgu u významného německého houslového pedagoga prof. Wolfganga Marschnera. Hru na violu později studoval také u prof. Ulricha Kocha.

Prvním významným působením v zahraničí bylo angažmá sólisty a komorního hráče při Orchestra Ensemble Kanazawa v Japonsku (1990 – 93). Jako sólista vystoupil na prestižních pódiích v Osace, Tokiu, Nagoye, Austrálii, Novém Zélandě aj.

Po návratu z Japonska se stal členem souboru Talichovo kvarteto, kde zaujal nejprve místo houslisty a od roku 1997 violisty. S Talichovým kvartetem od té doby pravidelně koncertuje ve významných kulturních centrech Evropy, USA, Jižní Ameriky a Japonska, a natočil mnoho úspěšných a oceněných CD pro firmu Calliope a BMG Victor.

Vedle účinkování v kvartetu se věnuje rovněž sólové hře na violu a je zván na hudební festivaly po Evropě (Helsinky, Sardegna, Prades..), ale i do Japonska, Izraele a USA. Obzvlášť výrazný ohlas měl koncert pro BBC World Service, jenž se odehrál v rámci řady International Recital 2005 v Bristolu.

03253884.jpeg

Vysílalo se živě do 60 zemí a Vladimíra Bukače doprovodil známý pianista Ian Fountain. Jeho bohatý violový repertoár zahrnuje skladby a koncerty mnoha stylových období, některé z nich jsou rovněž zachycené na CD převážně zahraničních vydavatelství, studiových nahrávkách i živých snímcích Českého rozhlasu a britského rozhlasu BBC.

Za výjimečnou nahrávku lze považovat kompletní provedení Suit pro sólovou violu M. Regera a nahrávku koncertu B. Bartóka, B. Martinů se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, která se v hodnocení dostala mezi TOP 10 CD britského časopisu Gramophone 2007.

Vladimír Bukač se jako přední violista své generace intenzivně věnuje rovněž pedagogické činnosti. Od r. 2002 je profesorem Vysoké hudební škole v Drážďanech, kde vede violovou sekci. Kromě toho pedagogicky působí každoročně na mistrovských kursech pořádných Česko-francouzskou akademií v Telči, na Royal Northern College of Music v Manchesteru. Je rovněž zván do porot mezinárodních soutěží (L.Tertis, ARD Mnichov ad.)

Podnětů k rozhovoru z oblasti uměleckého života bylo mnoho... Na menší koncertu v živém vysílání doprovodila Vladimíra Bukače jeho dcera Marie-Anna. Mimochodem jablko nepadá daleko od stromu… Marie-Anna zdědila po otci mimořádné hudební nadání.

Dostalo se ii na témata mimohudební. Vladimír Bukač je totiž nejen skvělým violistou světové třídy, ale ve volných chvílích si rád zajezdí na oblíbené motorce nebo s přáteli zalétá menším letadlem.

Drobný výběr recenzí:

Britský Gramophone Magazine - 2007

“… Za citlivého doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod vedením Vladimíra Válka, Bukač nabízí vřelé, emočně bohaté a zvukově barevné provedení koncertu B. Bartóka. Vrcholem této vynikající nahrávky je pro mě Rapsodie B. Martinů. Bukačovým rivalem je vynikající nahrávka Josefa Suka (Supraphon, 11/95), avšak tato nová nahrávka je úžasně přesvědčivá a skvěle postavená!“Rob Cowan

Časopis Harmonie - 2000

„…Uměleckou úroveň Vladimíra Bukače musím hodnotit s velkým uznáním. Má skvělé technické vybavení, působivý tón – a co mě nejvíce zaujalo – má cit pro detailní odkrývání významů interpretované hudby. Především zmíněné Regerovy strukturně komplikované suity mu vyšly takřka ideálně. Po přímé zkušenosti s jeho hrou mi i tato deska potvrdila, že Bukač je velkou nadějí do budoucna, neboť vynikajících sólových violistů moc nemáme…“Dr. Luboš Stehlík

Spustit audio