Violoncellista Tomáš Jamník

2. září 2014

Tomáš Jamník patří k nejvýraznějším osobnostem naší hudební scény, navíc má vzhledem ke svému mládí velké zahraniční zkušenosti.

Vysíláme 2. září v 9:50 hodin.

Na violoncello začal hrát v pěti letech u profesora Mirko Škampy. Následovalo hudební Gymnázium Jana Nerudy v Praze, poté pražská Akademie múzických umění, Hochschule für Musik und Theater v Lipsku a Univesität der Künste v Berlíně.

Pro začátek uměleckého vývoje Tomáše Jamníka byla rozhodující spolupráce s Pražským studentským orchestrem pod vedením Mirko Škampy a taktovkou vynikajících dirigentů, Jakuba Hrůši, Marko Ivanoviće a Ondřeje Kukala. Díky této spolupráci získal cenné zkušenosti jako sólista na evropských pódiích v Německu, Francii, Slovinsku, Portugalsku a dalších zemích.

V roce 2006 se stal Tomáš Jamník vítězem 58. mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, kde získal i spoustu dalších ocenění: Cenu Českého rozhlasu, Cenu Olega Podgorného, Cenu Nadace Gideona Kleina, Cenu Nadace Pro Harmonia Mundi, Cenu Nadace Život Umělce. V roce 2011 se stal finalistou a držitelem zvláštní ceny na soutěži Pierre Fourniere Award v Londýně.

V roce 2010 debutoval s Pražskou komorní filharmonií, dva roky na to s Českou filharmonií hrál v Izraeli (Jerusalem Symphony Orchestra), New Yorku (Orchestra of the Southern Finger Lakes) či Španělsku (Orquesta de Córdoba), kde přednesl Dvořákův Koncert h moll a Brahmsův Dvojkoncert a moll.

S komorním recitálem, především v duu s klavíristou Ivo Kahánkem, vystoupil na mnoha festivalech jak u nás, na Pražském jaru, tak v zahraničí, v Německu, Itálii, Švýcarsku, Japonsku.

Komorní hře se věnuje také jako člen Dvořákova tria s houslistou Janem Fišer a Ivo Kahánkem. Nedávno jim vyšlo i první CD se skladbami Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.

02372190.jpeg

Debutové album Tomáše Jamníka s díly Janáčka, Martinů a Kabeláče z roku 2007, které natočil společně s Ivo Kahánkem pro firmu Supraphon, bylo kritikou v časopise Harmonie označeno jako „český debut desetiletí“.

V roce 2008 následovalo CD s díly Martinů, Sluky a Ebena. V roce 2010 natočil CD s kompletním dílem Antonína Dvořáka pro violoncello a orchestr se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a Tomášem Netopilem. Dvořákův Koncert č. 1 A dur je zaznamenán v nové verzi, provedené Tomášem Jamníkem.

Ten čerpá převážně z orchestrace Jarmila Burghausera, avšak užívá originální znění violoncellového partu. Kromě exkluzivní spolupráce s firmou Supraphon nahrává Tomáš Jamník pravidelně také pro Český rozhlas (2009 Brittenova sonáta, 2010 Fišerova sonáta pro cello sólo).

V letech 2010 až 2012 byl členem Karajanovy akademie v Berlíně. Jako stipendista pod vedením Sira Simona Rattla absolvoval mnohé koncerty jako člen Berlínské filharmonie a účastnil se komorních recitálů. S klavíristou Leif Ove Andsnesem zahrál v roce 2011 Dvořákův klavírní kvintet č. 2 a kritika v Berliner Zeitung označila výkon jako “fenomenální”.

Svou disertační práci na pražské HAMU věnuje Tomáš Jamník Dvořákovým violoncellovým koncertům, působí rovněž jako asistent Jense Petera Maintze na berlínské Universität der Künste.

Tomáš Jamník bude v Telefonotéce hovořit především o díle Antonína Dvořáka, mj. o svých zkušenostech s jeho provozováním. Nezapomene přitom ani na své zahraniční zkušenosti.

Telefonické spojení do studia je 221 553 223.Dotazy můžete psát na e-mail: reflektor@rozhlas.cz.

 

Pošlete moderátorovi svůj dotaz na hosta

Spustit audio