Vítězslav Sýkora, kreativní producent Tvůrčí producentské skupiny hudby v České televizi

13. červen 2016

„Máme nádherný vysílací prostor, ale sledovanost bohužel klesá,“ říká Vítězslav Sýkora.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

V době, kdy kultura byla součástí programu ČT2, se na ni dívalo kolo dvou procent diváků, tedy přes 160 tisíc. Dnes je to zhruba jedna čtvrtina. Na jedné straně máme program ČT Art, což je výborné, na straně druhé zájem o kvalitní kulturu zřejmě klesá.

Začátky v 90. letech byly zajímavé po všech stránkách, jezdili jsme se učit do Holandska, do veřejnoprávní televize, se kterou jsme vyrobili záznam opery Brundibár. Oni nás učili “kapitalismu” a současně se divili, že nejsme “ Afrika", že řadu věcí jsme už v té době dělali na běžné vysoké úrovni.

Umíme vyrobit špičkový záznam, máme skvělé režiséry, tým, techniku. Problémy jsou dva, takový záznam je nesmírně nákladný a současně prostor pro odvysílání se neustále posouvá víc do noci. Takže je zde otázka rentability.

Velkou radost mám z vývoje festivalu Zlatá Praha, který jsem dlouhá leta vedl. Jezdili sem skvělí světoví tvůrci, hráli nám výborní hudebníci, programy z jednotlivých televizí mají špičkovou úroveň.

Je otázka, kam se vše bude vyvíjet. Na jedné straně kultivované publikum poněkud jakoby ubývá. Zdá se, že mladší generace ztrácí zájem. Na druhé straně skvělých hudebníků, koncertů, oper, inscenací je stále hodně a jsou na vynikající úrovni. Artové programy jsou v řadě zemí, vedle známých Arte nebo Mezzo i speciální programy například v Polsku, Rusku, Brazílii nebo Indii. A zrovna tam na špičkové úrovni, kterou bychom možná až tak nečekali. Budoucnost je otevřená.

To a daleko více svými slovy říká kreativní producent hudebních pořadů ČT, Vítězslav Sýkora v pondělní Telefonotéce. Je málo tak zkušených pracovníků v oboru, vždyť v České televizi s krátkou pauzou strávil přes 30 let. A je málo tak dobrých řečníků, kteří o své práci, navíc atraktivní, umí mluvit tak poutavě. Poslechněete si sami.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Otakar Svoboda
Spustit audio