Za Dvořákem na Příbramsko

16. květen 2016

„Je tolik krásných míst na světě. A Antonínu Dvořákovi přesto nejvíc učaroval příbramský kraj. Jeho korespondence ze zahraničí byla plná stesku po pobytech na Vysoké, po přátelích v Příbrami a okolí, po přírodě i charakteru lidí.“

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Ředitelka Hudebního festivalu Antonína Dvořáka v Příbrami Albína Houšková má tento kraj také ráda. Těžební věže jí připomínají rodné Ostravsko, navíc propadla kouzlu Dvořákovy hudby. A snaží se ji co nejvíce dostat mezi ty, v jejichž kraji mnohá – kolem 30 titulů, převážně oper - z Dvořákových děl vznikala.

Festival Antonína Dvořáka Příbram má dlouhou tradici, 28. dubna tady byl v Divadle Antonína Dvořáka za zvuku horny světoznámého Radka Baboráka oficiálně zahájen jeho už 48. ročník. Festival Antonína Dvořáka Příbram se ale rozprostřel i do okolí: nejen na Vysokou, kde je v zámečku Památník Antonína Dvořáka, ale také na zámek v Dobříši a Březnici; sice zmoklý, ale jinak úžasný Den s Antonínem Dvořákem proběhl v ulicích Příbrami 4. května.

„V nedalekém Třebsku, do kterého později věnoval Dvořák varhany a chodil na ně hrát, si Kounic bral za ženu Josefínu Čermákovou. Dvořák se do kraje zamiloval, bylo tam neskutečné ticho. Obě rodiny se navštěvovaly a později dal Kounic Dvořákovi k dispozici bývalý špýchar a ovčín. Z něho postupně vznikla vila Rusalka, která patří rodině Dvořákových dodnes. Není proto veřejnosti přístupná“, říká Antonín Dvořák III., vnuk skladatele, kterého se nám podařilo zastihnout na telefonu.

Do festivalu jsou zařazeny i akce a soutěže pro děti, i benefiční koncert, který má podpořit postupnou rekonstrukci Dvořákovy vily Rusalka na opačném konci Vysoké, než se nachází zámek, který patřil Dvořákovu švagru hraběti Kounicovi.

Vzácnou příležitost budou mít zájemci 20. května od 15.do 18 hodin, kdy probíhá benefiční koncert pro tuto vilu. Jaké jsou vazby Antonína Dvořáka s Příbramí a blízkým okolím? Jak se tu daří hudbě a jejímu propojení se zdejším krajem a dalšími turistickými možnostmi? O tom všem byla ve vysílání řeč.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio