Zdeněk Klauda, klavírista a šéfkorepetitor Národního divadla v Praze

12. červenec 2016

Proč je z flétnisty korepetitor? A proč to a ne koncertní klavírista? Existují korepetitorské hvězdy? A v čem tkví umění korepetice? Zdeněk Klauda vyzdvihl tuto záslužnou činnost a popsal podrobně práci v zákulisí divadelních jevišť i koncertních pódií.

Zahráli jsme jeho skladbu Proměna a Zdeněk se svěřil, že tvoří pro konkrétní interprety. "Mít nadšeného muzikanta, který se na vaši skladbu těší, je největší štěstí i motivace zároveň.

Také představil své dva nejčerstvější projekty. CD, na kterém vzdal hold Josefu Myslivečkovi a W. A. Mozartovi - vyzdvihl jejich desetileté přátelství i to, jak se hudebně ovlivnili. Také si povzdechl nad tím, jaká je škoda, že Myslivečka v zahraničí skoro neznají. A zalitoval, že podobný osud postihl i Jakuba Jana Rybu, který by si podle něj zasloužil podobné "znovuobjevení" jako např. Jan Dismas Zelenka. Proto chystá CD s jeho údajně nejhodnotnějším dílem: Stabat Mater. Podílet se na něm budou např. Simona Šaturová, Markéta Cukrová, Adam Plachetka a další.

Zdeněk Klauda spolupracuje i se zahraničními scénami a dirigenty: byl přizván k nastudování Dvořákovy Rusalky v rámci Salcburského festivalu, pravidelně je zván do prestižních evropských operních domů (Bavorská státní opera v Mnichově, Semperova opera v Drážďanech, Vídeňská státní opera či Pařížská národní opera).

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio