Zdeněk Pecháček, umělecký šéf divadla Minor

19. květen 2016

„Musíme dělat divadlo tak, aby děti nešustily,“ říká Zdeněk Pecháček, od roku 1998 ředitel pražského divadla Minor a host Telefonotéky ve čtvrtek 19. května 2016.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Čtvrtek byl od rána slunečný a mne přepadla obava, že na veřejné vysílání do Galerie Českého rozhlasu nikdo nepřijde. Mé obavy byly naštěstí liché a dámy různého věku, které se postupně dostavily asi v počtu dvaceti, rozhodně nelitovaly: host mluvil poutavě, byl pohotový a vtipný a zaujala i hudba, kterou přinesl: od autorských písniček z různých představení divadla Minor až po hostovo oblíbené Mahlerovo Adagietto z 5. symfonie a závěrečnou hudbu Nina Roty k filmu Federica Felliniho Amarcord.

Ing. Zdeněk Pecháček, ročník 1960, se vyučil kuchařem, vystudoval Vysokou školu ekonomickou, učil na Nerudově gymnáziu v Praze a po celou tu dobu hrál divadlo; nejdříve amatérsky a po vystudování Konzervatoře Jaroslava Ježka i profesionálně. Zamlada založil s kamarádem Janem Slunečkem I. skateboardový club v Praze.V pořadu České televize Černé ovce natočil během tří let (do roku 1998) na sto padesát reportáží.


Víme, že dnešní nejmladší návštěvník divadla je rozmazlený a zhýčkaný, ale zároveň upřímný, otevřený a nic nám neodpustí. Udržet jeho pozornost je mnohem těžší, než tomu bylo před lety. Znalci tvrdí, že za to může rychlé životní tempo, obrovská nabídka konkurenčních zdrojů zábavy, ale například i to, že děti čtou méně než dřív. Vkus jim dnes kazí většina filmů a počítačové hry. Televizní kanály chrlí animované, počítačově dělané filmy, agresivní obsahem i zrychlenou formou.

„Mám, štěstí, že jsem potkal dva guru, kteří mne celoživotně ovlivnili,“ říká. „Na Konzervatoři Jaroslava Ježka to byl profesor Ivan Vyskočil a v televizi producent Čestmír Kopecký."

V čele divadla Minor stojí Zdeněk Pecháček už bezmála 20 let. Jeho cílem od začátku je hrát divadlo pro celou rodinu tak, aby se diváci do divadla vraceli.

Návštěvníci rozhlasové Galerie se zájmem naslouchali a padly dva dotazy: Je pravda, že hrajete i pro miminka? Mám ráda pasáž Minoru, něco jako předsunuté divadlo. Co v tom prostoru ještě plánujete?

V závěru pořadu Zdeněk Pecháček sdělil, že byl v nedávném konkursu potvrzen ve funkci na dalších šest let a podělil se s částí plánů Minoru za pomoci dvou dramaturgyň, které ho věrně doprovázely.

Čtěte také

autor: jak
Spustit audio