Změna! Muzikolog Stanislav Bohadlo v repríze z roku 2014

22. srpen 2016

Stanislav Bohadlo, muzikolog, dramaturg, kritik, hudební pedagog, organizátor.

Na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně vystudoval obecnou historii a hudební vědu, pokračoval postgraduálním kurzem hudební teorie u Karla Risingera na AMU v Praze, bádáním v italských archivech – mj. v Římě, Florencii, Boloni, Benátkách, Miláně, Modeně, Parmě, Neapoli, Palermu, v archivech německých i ve Vídni.

03180002.jpeg

Na svém badatelském kontě má Stanislav Bohadlo řadu pozoruhodných objevů, na svém kontě organizátorském například letos otevřené Retzovo muzeum barokního tisku, ale také festival Theatrum Kuks.

Tímto projektem probouzí Stanislav Bohadlo k životu "zapomenutý fenomén uměleckých vizí hraběte Františka Antonína Sporcka o spojení barokního divadla, opery a hudby s komponovanou barokní krajinou v celém areálu bývalých lázní Kuckus-Baade v labském údolí, nastartovaný u příležitosti třísetletého výročí otevření Sporckova činoherního divadla Comoedien-Haus v Kuksu (1702) prvním ročníkem festivalu v roce 2002. Dosavadní výklad Kuksu přehlížel bezprostřední spojení Kuksu mimo jiné s A. Vivaldim, A. Bionim, J. S. Bachem... "

V Telefonotéce jsme se Stanislavem Bohadlem a Evou Ociskovou hovořili o festivalu Theatrum Kuks, hraběti Šporkovi, fenoménu Kuks a naslouchali jsme hudbě Antonia Vivaldiho a Johanna Sebastiana Bacha.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio