Hrdinové českého národa: rozhlasový reportér František Kocourek

19. leden 2015

Rozhlasový reportér, žurnalista a spisovatel František Kocourek (14. září 1901 - 13. května 1942) studoval ve Francii a v Německu. Kvůli svému literárně a kulturně činnému otci Františkovi používal jméno Franta Kocourek. Je autorem několika publicistických a beletristických knih.

Žurnalistice se věnoval od dvacátých let, od roku 1933 spolupracoval s Československým rozhlasem. Po okupaci se ho nacisté pro jeho velkou posluchačskou popularitu snažili získat ke kolaboraci, ale on je opakovaně odmítl, následně již nesměl v rozhlase vystupovat. Byl zatčen gestapem při jedné ze svých mnoha přednášek a zemřel v koncentračním táboře Osvětim.

V cyklu zazní ukázky z řady jeho rozhlasových reportáží i přednášek, a to jak těch nejslavnějších - reportáž z přehlídky wehrmachtu z 19. března 1939 a přednáška O slávě živého slova -, tak zcela neznámých.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.