Lvi nad Anglií

11. květen 2015

Rodáci z Boskovic a okolí ve službách Královského letectva.

Poslouchejte na Vltavě od 11. května 2015 vždy v 15:20. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hrdina.cz.


Jejich jména nejsou zmiňována v souvislosti s leteckými esy, jejich činy někdy nesouvisí ani s jediným sestřelem nepřátelského letounu, přesto tito lidé své životy ochotně propůjčili zuřící válce, Královskému letectvu a vidině osvobození okupovaného Československa. Často byly jejich cesty stejně spletité jako cesty známějších hrdinů.

Cyklus Lvi nad Anglií představí letce, navigátory, střelce, ale také běžné dělníky a pomocníky z Boskovic a okolí, kteří za druhé světové války sloužili a umírali v RAF.

Krátké medailony tak posluchačům přiblíží nejen osudy pilotů, jako byli Zdeněk Škarvada, Jaroslav Štěrbáček či Zbyšek Nečas (alias John Pemberton) nebo personálu bombardérů (Emil Bušina a jeho odysea po zajateckých táborech), ale nahlédneme i do života těch, kteří sloužili na zemi, těch, kteří umírali při nehodách ve snaze zajistit pilotům co nejspolehlivější servis.

Patnáctidílnou rozhlasovou sérii Lvi nad Anglií připravil Marek Paulík a Czech Spitfire Club na podkladu výstavy probíhající v Muzeu Boskovicka od začátku května.


Účinkují: Petr Kubes, Jaroslav Krejčí

Pro rozhlas připravil: Marek Paulík a Czech Spitfire ClubDramaturgie: Jiří ProcházkaHudební spolupráce: Antonín SchindlerMistr zvuku: Jiří VavrdaRežie: Tomáš Soldán

Natočeno v Olomouci.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.