Alkoholismus (Kateřina Ondroušková, Jitka Škápíková)

26. říjen 2005

Podle materiálů Světové zdravotnické organizace souvisí spotřeba alkoholu na jednoho obyvatele úzce se škodami, které alkohol působí: nemocnost, úmrtnost, trestná činnost pod vlivem alkoholu, sociální problémy a podobně. Narozdíl od většiny evropských zemí včetně Slovenska nebo Polska, kde se v devadesátých letech 20. století dařilo spotřebu alkoholu snižovat nebo stabilizovat, v České republice naopak rostla a tento vysoce nepříznivý trend pokračuje i v současnosti. Podle některých odborníků je hlavní příčinou nepříznivého vývoje je neschopnost přijímat a účinně prosazovat opatření omezující dostupnost alkoholu. Ceny alkoholických nápojů jsou relativně nízké, nízké je zdanění alkoholu a restrikce reklamy alkoholických výrobků jsou nedostatečné. Jiní experti se přiklánějí k názoru, že lidé budou pít za všech okolností, ať je cena a dostupnost alkoholu jakákoli. Spíš budou šidit svou rodinu, než by omezili svou vášeň.

Spotřeba alkoholu se u nás rok od roku zvyšuje. Zatímco podle údajů Českého statistického úřadu se v roce 1975 na osobu vypilo 5 litrů destilátu, 157,3 litrů piva a 14,4 litrů vína, v roce 2003 to bylo už 8,4 litrů destilátu, 161,7 litrů piva a 16,3 litrů vína.

Závislost na alkoholu je nemocí na celý život, tvrdí shodně lékaři i pacienti, kteří se metlou lidstva zabývají z osobních či profesních důvodů. V zemi, kde se v přepočtu na jedince vypije nejvíce piva na světě, je téma alkoholismu příznačně aktuální. Je nebezpečné dát si panáka? Kdy a jak vzniká závislost na alkoholu? Jak se léčí a s jakými výsledky? Kam až lze dopadnout? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky se autorky snažily nalézt za zamřížovanými okny léčebny, v realitě záchytné stanice, u odborníků i těch, kteří si díky kamarádství s lahví sáhli až na samotné dno své existence.

Výsledky soutěže Alkoholismus Kateřiny Ondrouškové a Jitky Škápíkové od vás dostal rekordních 84 hlasů, výsledná známka je 1, 11. Knihy z nakladatelství Mladá fronta posíláme jako vždy autorovi každého desátého ohlasu. Tentokrát jsou to: Jitka Thomasová z Lednice, Šárka Hurytová a Vilém Huryta z Brna, Milan Vladyka z Prahy, Milan Jůza z Trutnova, Ladislav Ondráček z Brna, Oksana Ottomanská z Prahy a Zdeněk Žvelb z Ostravy.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka