Jazz notes: Vzpomínka na Davea Brubecka

6. prosinec 2012

Včera ve věku těsně nedožitých 92 let zemřel slavný jazzový skladatel a pianista, Dave Brubeck. Proto aktuálně věnujeme pořad Jazz notes této výrazné postavy světového jazzu.

Narodil se 6. 12. 1920 v hudební rodině, na klavír se začal učit ve čtyřech letech a ve třinácti už hrál v první jazzové, tehdy dixielandové, kapele. Dostalo se mu klasického hudebního vzdělání u významných skladatelských osobností 20. století, Daria Milhauda a Arnolda Schönberga.

02782664.jpeg

Ještě za studií, v roce 1946, založil jazzové trio, které v 50. letech díky Paulu Desmondovi rozšířil na legendární Dave Brubeck Quartet. Formace ve složení Brubeck, Desmond, Gene Wright a Joe Morello, se setkala s velkým zájmem posluchačů i mimo jazzovou scénu a působila až do roku 1968. Z této doby pochází známé skladby Take Five s pětidobým metrem a metricky ještě komplikovanější Blue Rondo a la Turk – obě se nachází na slavné desce Time Out. Brubeck spolupracoval s Paulem Desmondem i později a společně promluvili do posluchačsky vděčných stylů zvaných „cool jazz“ a „west coast jazz“.

Dále spolupracoval se saxofonistou Gerry Mulliganem či s vlastními syny Dariem a Chrisem v souboru Two Generations of Brubeck.

Vedle jazzových témat Dave Brubeck psal také rozsáhlejší orchestrální kompozice, jimiž se v 60. letech zapojil do módní vlny tzv. „třetího proudu“, který propojoval tehdejší vážnou hudbu s jazzem. V roce 1961 zkomponoval na objednávku hudbu k baletu s názvem Points of Jazz. V roce 1964 provedlo kvarteto a Berlínská filharmonie Brubeckovu skladbu Elementals. Později, v roce 1975 byl uveden jeho koncert pro symfonický orchestr, 2 klavíry a smíšený sbor They All Sang Yankee Doodle. Jako skladatel se věnoval také filmové a televizní tvorbě.

02782665.jpeg

Do roku 2010 byl hudebně aktivní a jeho poslední nahrávky, které mu vyšly na CD jsou zaměřeny na oblast vážné hudby.

autoři: Václav Vraný , Otakar Svoboda , Najponk
Spustit audio