Zemřel jazzman Karel Růžička

27. září 2016

Včera ve večerních hodinách zemřel v 76 letech přední český jazzový pianista, skladatel pro malá i orchestrální obsazení, lídr vlastních skupin a pedagog, Karel Růžička (2. 6. 1940 Praha – 26. 9. 2016 Praha).

*K poctě Karla Růžičky měníme program vysílání ČRo Vltava a mimořádně zařazujeme:

st 28.9., 17:45 Jazzcafé o Karlu Růžičkovi

pá 30.9., 17:45 Záznam koncertu Karel Růžička & Friendship Suite v Jazz Docku 1. října 2015

ne 2.10. od 12:10 Karel Růžička - V zahradě času

V roce 1960 začínal jako pianista orchestru divadla Semafor. Jméno Karla Růžičky je spjato s řadou zcela zásadních jazzových skupin jako Jazzový orchestr Československého rozhlasu (JOČR), kde získal angažmá v roce 1966. Víc než jedno desetiletí (1968 – 79) strávil v kapele Cellula trumpetisty Laca Décziho, s níž natočil všechny jeho české desky. Také nahrál úspěšnou desku Jazzové nebajky s SHQ Karla Velebného. Zároveň celý svůj život vedl vlastní formace, se kterými sklízel úspěchy u nás i v zahraničí.

V roce 1968 Růžička vystoupil s vlastní větší kapelou na festivalu v Motreux, podobně jako Jiří Stivín hrál v Duu mj. s kytaristou Rudolfem Daškem, které ho dostalo na další přední festivaly a před kamery zahraničních televizí. Tyto úspěchy ho přiměly také k sólové dráze, kterou nastoupil v 70. letech a z níž si přinesl alba Ozvěny (1979) a Zahrada radosti (1981).

Zkušenosti ze svobody sólového hraní pak zúročil od 80. let v improvizujícím Kvartetu s Rudolfem Daškem, kde střídavě hrávali další zásadní čeští jazzmeni, basisté Robert Balzar, Jaromír Honzák, Aleš Charvát, František Uhlíř a bubeníci Jaromír Helešic, Martin Šulc a Milan Vitoch. Z tohoto období vzniklo album Mezipřistání.

Hrál snad se všemi důležitými českými jazzmeny a výčet zahraničních osobností, se kterými spolupracoval stojí také za zmínku: Carmell Jones, Jean-Luc Ponty, Wilson de Oliveira, Sonny Constanzo, Tony Scott, Dave Weckl ad.

Jako pedagog působil na hudební škole v Monte Carlu, na pražské konzervatoři a ještě donedávna na Konzervatoři Jaroslava Ježka, na HAMU nebo na jazzových dílnách Karla Velebného ve Frýdlantě v Čechách.

Pokračovatelem jazzového rodu Růžičků je syn, saxofonista Karel Růžička ml., který žije od konce 90. let v New Yorku a se kterým Karel Růžička st. natočil několik zajímavých alb Flight (1995) a Live (2010).

Spustit audio