Adventní jazzové lelkování

21. prosinec 2014

Jazzový podvečer Zlaté neděle naváže na přímý přenos z Betlémské kaple, kde se bude konat jeden z koncertů Vánočního dne Eurorádia. Do atmosféry blížících se Vánoc proto přispějí jazzmani nahrávkami písní a skladeb inspirovaných narozením Krista.

Slovenská skupina Close Harmony Friends zazpívá českou lidovou píseň Zvěstování v úpravě Bohuslava Martinů a slovenskou ukolébavku Búvaj dieťa krásné. V moravské písni Prorokovali proroci na to naváže se svými jazzovými spoluhráči zpívající cimbalistka Zuzana Lapčíková, kterou vystřídá Irena Budweiserová s francouzskou koledou Nouvel Nouvelet s českým textem O Vánocích zpívám. Vánoční harmonie a svornost dýchne na posluchače ze skladby Concordia, jejímž autorem a interpretem je pianista Dave Brubeck. Americký skladatel Robert MacGimsey přispěl do vánočního repertoáru písní Sweet Little Jesus Boy, kterou zazpívá vokální skupina Straight No Chaser. Vokální kvarteto New York Voices zařadilo na své vánoční album hymnus Johanna Sebastiana Bacha Wachet auf, ruft uns die Stimme pod anglickým názvem Sleepers Wake. Vzpomínkou na to, jak v adventním čase hrával Karel Velebný s přáteli, bude jeho jazzová úprava české koledy Co to znamená medle aj nového? Zkrácené předvánoční lelkování ukončí gospelová skupina The Johnny Thompson Singers písní Come All Ye Shepherds, ze které se překvapivě vyklubou Noviny z betlémské krajiny.

Jazzová Zlatá neděle bude předehrou k bohaté synkopované nadílce, kterou ve vánočním programu připravuje pro své posluchače Český rozhlas – Vltava.

autor: Aleš Benda
Spustit audio