Audiodějiny blues - "Bílé" blues

31. červenec 2015

Z hudebních i tištěných materiálů z počátku dvacátého století vyplývá, že i hudebníci s bělošskými kořeny si brzy uvědomili ohromný potenciál blues.

Zobrazit všechny díly

Bylo zřejmé, že blues nabízí prakticky nevyčerpatelné možnosti nejen umělecké, ale i komerčně využitelné. Už první gramofonové desky, které zachytily jazz (1917 Original Dixieland Jazz Band), obsahují nahrávky, které dokumentují klasickou dvanáctitaktovou formu blues; nedlouho poté se objevily i první bělošské průkopnice tohoto žánru – zpěvačky Marion Harris a Annette Hanshaw.

Při vší úctě k těmto i dalším "bílým" hudebníkům dlužno poznamenat, že jejich přístup k blues byl daleko formálnější, než u jejich afro-amerických současníků. Přesto jsou tyto nahrávky muzikantsky velice hodnotné a posluchačsky vděčné.

Výběr z významných nahrávek bělošského blues:

Four O'Clock Blues - Original Memphis Five (1923)Throw-Down Blues - The Ambassadors (1924)Beale Street Blues - California Ramblers (1927)Jig Saw Puzzle Blues - Venuti-Lang Blue Five (1933)Blues - B. Berigan & His Blue Boys (1935)Dallas Blues - W. Manone & His Orchestra (1936)Blues March (Part 2) - A. Shaw & His Orchestra (1937)Livery Stable Blues - Muggsy Spanier & Orchestra (1939)

Annette Hanshaw zpívá Big City Blues:
Spustit audio