Audiodějiny blues – Boogie Woogie

7. srpen 2015

Blues v sobě skrývá velký potenciál. V době, kdy blues vznikalo a dostávalo svou tvář, nikdo netušil, že se stane výchozím materiálem pro několik svébytných a velmi oblíbených hudebních žánrů, především boogie-woogie, rhythm & blues a rock 'n' roll.

Zobrazit všechny díly

Boogie-woogie prožívalo vlnu módní obliby kolem roku 1940, ale jeho počátky se datují už do druhé poloviny 20. let. A víme všichni z vlastní zkušenosti, že boogie-woogie se svými typickými osminovými notami si zachovává svěžest až do dneška.

Páteční Jazzofon přinese výběr nahrávek tohoto především pianového stylu. Boogie-woogie ale znělo i v provedení malých i velkých orchestrů nebo zpěváků s nejrůznějším doprovodem; našli bychom stovky příkladů, kde je opravdu těžké říci, zda jde ještě o blues, nebo už o boogie-woogie. Ale víme dobře, že škatulky a šuplíky znamenaly vždy velké nebezpečí pro veškeré umění.

Honky Tonk Train Blues - Meade Lux Lewis (1927)Pitchin' Boogie - Will Ezell (1929)Boogie Woogie - Cleo Brown (1935)Boogie Woogie Stomp - Albert Ammons (1936)Boogie Woogie - Count Basie, Jimmy Rushing (1936)Gonna Pitch A Boogie Woogie - Harlem Hamfats, Joe McCoy (1936)Boo-Woo - Hary James, Pete Johnson (1937)Pinetop's Boogie Woogie - Louis Jordan & Tympany Five (1941)

Historická rekonstrukce skladby "Beat Me Daddy Eight To the Bar":
Spustit audio