Audiodějiny jazzu: Top 10 (1935 – 1938)

13. březen 2015

Že swing byl v druhé polovině třicátých let muziky král, o tom ani dnes nikdo nepochybuje. V předchozím pořadu se představily vynikající menší swingové formace a úkolem dnešního Jazzofonu bude poohlédnout se, jak úspěšné byly takové ansámbly u publika.

Audiodějiny jazzu vysíláme vždy první dva pátky v měsíci v pořadu Jazzofon od 9:00. Zobrazit všechny díly.

Z dobových zdrojů víme, že ohlasy na vystoupení kupříkladu tria či kvarteta Bennyho Goodmana a řady dalších sólistů byly vesměs velmi pozitivní. Ale hodnotíme-li situaci podle prodeje gramofonových desek, zjistíme, že zájem o nahrávky podobných menších uskupení byl poměrně malý. S jednou výjimkou: Fats Waller. Jeho desky se těšily velké oblibě a ve sledovaném období, tedy v letech 1935 - 1938 se Wallerovo jméno objevuje mezi prvními deseti vždy několikrát, zatímco Benny Goodman tehdy vůbec nebodoval ani s malou formací a dokonce ani se svým velkým orchestrem. Zajímavé zjištění!

Jazzofon tak přinese nabídku nahrávek, které skončily spíše na nižších příčkách žebříčku, ale nejsou v žádném případě méně zajímavé. A jak už bylo řečeno, na vrchol dosáhl jen a jen Thomas "Fats" Waller, virtuos, klaun a nepřekonatelný komediant v tom nejlepším slova smyslu.

1935 Truckin' – Fats Waller – US11935 In A Little Gypsy Tearoom – Louis Prima – US41936 Please Believe Me – Wingy Manone – US51936 The Music Goes Round – Frank Froeba – US71937 Ain't Misbehavin' – Teddy Wilson – US61937 After You've Gone – Lionel Hampton – US61938 Alexander's Ragtime Band – Boswell Sisters – US41938 Flat Foot Floogie – Slim & Slam – US2

Výběr písní Fatse Wallera:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.