Český saxofonista Luboš Soukup se stal dánským hudebním objevem roku

13. březen 2017

Dánská hudební společnost, která každoročně udílí cenu Objev roku, ji letos předá mladému českému saxofonistovi Luboši Soukupovi, který významnou část roku žije v Kodani.

Luboš Soukup zde působí v několika kapelách a jeho aktivity zaznamenala také legendární dánská hráčka na bicí nástroje Marilyn Mazur, která mimo jiné hrála v souborech Milese Davise nebo Waynea Shortera. Od Dánské hudební společnosti letos získala Cenu za celoživotní dílo, jejíž součástí byl i milý úkol jmenovat novou zajímavou osobnost dánské hudební scény.

Když jsem slyšela Luboše Soukupa poprvé, zažila jsem tvorbu muzikanta, který se mě dotkl jedinečným způsobem. Je to virtuózní saxofonista s vzácně poetickým výrazem.“ Říká Mazur. Luboš Soukup poctu komentuje slovy: „Nemůžu tomu uvěřit. Někde mě musela slyšet hrát, protože se osobně neznáme. Každopádně ve čtvrtek je slavnostní předání, na kterém si s ní poprvé zahraju.

Akce se koná 16. 3. 2017 v kodaňské hudební kavárně Bartof Station. Více ve facebookové události.

Luboš Soukup se právě chystá natočit desku s kytaristou Lionelem Louekem, je členem úspěšných českých kapel Concept Art Orchestra a Inner Spaces, které jsou držiteli významných tuzemských hudebních ocenění jako Ceny Anděl nebo titulu Nejlepší album roku odborné ankety „Česká jazzová sklizeň“ vyhlašované stanicí Český rozhlas Jazz. Dále vede česko-dánský Luboš Soukup Quartet a varianty na vlastní úspěšnou skupinu PointsPoints Quartet, Points-Rataj Quintet a Points Septet.

Spustit audio