Christian McBride uvádí Jazzový podvečer

13. červenec 2015

Christian McBride se 8. července po roce opět vrátil do Prahy, ale místo Staroměstského náměstí tentokrát zahrál ve formátu klasického jazzového tria v The Loop Jazz Clubu v rámci festivalu Prague Proms. Před koncertem jsme ho požádali, aby posluchače Českého rozhlasu provedl zvláštním vydáním pořadu Jazz Update.

Jeden z nejuznávanějších jazzových kontrabasistů vůbec si pro svoje poslední řadové album Out Here (Mack Avenue, 2013) vybral velice mladé spoluhráče: pianista Christian Sands (*1989) byl žákem Billyho Taylora, a jak v exkluzivním rozhovoru pro Jazz Update říká Christian Mc Bride, "když jsem potkal 18 letého kluka, který zná tradiční jazzový jazyk hráčů jako jsou Art Tatum, Oscar Peterson, Thelonious Monk, ale taky všechny ty skvělé mladé pianisty jako jsou Vijay Iyer, Jason Moran, Gonzalo Rubalcaba, chtěl jsem s ním okamžitě hrát!" Bubeník Ulysses Owens Jr. (*1982) sice s McBridem nahrál album Out Here, na současném turné ho ale za bicími vystřídal mladý Jerome Jennings (*1993).

Jazz Update s Christianem McBridem vysíláme v pondělí 13. července v 17.45 na ČRo Vltava.

Formát klasického jazzového tria má kouzlo velkého množství hudby rodící se "tady a teď", přímo před očima a ušima posluchačů a středeční koncert nebyl výjimkou. Když např. druhou polovinu programu otevřela skladba, která ještě nemá ani jméno - vznikla právě během letního turné McBrideova tria. Jinak zazněl mix jazzových standardů, blues a vlastních kompozic, především z aktuálního alba Out Here.

03426862.jpeg

Christian McBride je vynikající basista, skladatel, improvizátor, a také strhující bavič, který dává přednost interakci s publikem před akademickým přednesem pečlivě sestaveného setu. S oběma mladými spoluhráči v zádech pražské publikum rozhodně nezklamal.

A vy si můžete v pondělním vydání pořadu Jazz Update poslechnout hudbu z několika různých alb s jeho velice osobitým komentářem.

Pořad Jazz Up date vysíláme každé druhé pondělí od 17:45 v rámci Jazzového podvečera.

autor: David Brada
Spustit audio