Down Beat a nejlépe hodnocené hudební nahrávky roku 2014

25. leden 2015

V prvním měsíci letošního roku ještě doznívá bilancování loňské jazzové sklizně. V lednovém čísle časopisu Down Beat zabraly osm stránek názvy nahrávek, které loni recenzenti ocenili čtyřmi hvězdičkami, na jednu stránku se vešla alba, která dostala o půl hvězdičky víc, a v nedělním podvečeru dojde na prezentaci pěti z devíti loňských pětihvězdičkových titulů.

Američan Ralph Towner, Rakušan Wolfgang Muthspiel a rodák z Kazachstánu Slava Grigorian získali pět hvězdiček za album Travel Guide, na kterém je jednou z kapitol skladba Father Time. Po tomto kytarovém úvodu se dostaví zpěvačka Catherine Russell, jež se po letech působení po boku pop rockových hvězd vrátila k jazzovým kořenům swingové éry na sólovém albu Bring It Back, ze kterého nabídne kromě titulní písně také song You've Got Me Under Your Thumb. Loni časopis Down Beat oznámil, že nejlepší orchestrální provedení Stravinského hudby k baletu Svěcení jara přesahují pouhou virtuozitu a pronikají hluboko do nitra hudby. Nakolik se tomuto ideálu přiblížila skupina The Bad Plus, napoví dvě ukázky z alba The Rite of Spring, kterými budou snímky Games of the Two Rival Tribes/Procession of the Sage a The Augurs of Spring. Při poslechu nahrávek z CD Só: Brazilian Essence si posluchač uvědomí, že brazilský kytarista Romero Lubambo vydá za celou sambovou kapelu. Na svůj sólový projekt vybral brazilské standardy Antonia Carlose Jobima, ale také své originály, z nichž jeden věnoval kubánskému příteli Paquito D’Riverovi (Paquito in Bremen) a jeden své dceři jménem Luisa. Do elitní společnosti pronikl také běžec na dlouhé tratě třetím dílem živých snímků vydaných pod názvem Sonny Rollins: Road Shows, Vol. 3. Skladby Biji a Don’t Stop the Carnival ukončí namátkovou inventuru pětihvězdičkových alb roku 2014.

V lednovém čísle Down Beatu sice ani jedno z recenzovaných alb na nejvyšší ocenění nedosáhlo, ale pět projektů oceněných čtyřmi a půl hvězdičkami je příslibem, ročník 2015 by nemusel být vůbec špatný.

The Bad Plus - The Rite of Spring:
autor: Aleš Benda
Spustit audio