Elektronický Dave Douglas – Live z Jazz Docku

1. květen 2015

Uprostřed proskleného výhledu na řeku, v přeplněném pražském klubu Jazz Dock, vystoupil minulý čtvrtek známý americký trumpetista Dave Douglas se svou novou elektronickou formací High Risk. Český rozhlas Vltava celý bouřlivý koncert natočil a tento pátek 1. května, na prvního máje, vysílá jeho první část; následující pátek pak část druhou.

Pořad uvádíme v rámci pravidelné série Jazz Live vysílané každý první a druhý pátek v měsíci od 17:45 na stanici Český rozhlas Vltava.

Jazzová komunita jistě dobře zná hudbu Davea Douglase, jenž se na začátku 90. let vyučil umělecké otevřenosti v souboru Johna Zorna a v poslední době často hrává třeba v akustických projektech se saxofonistou Joe Lovanem. Douglas do naší země před pár lety přijel také se svým elektronickým projektem Keystone, a právě jako pokračování Keystone by se dalo vnímat Douglasovo čtvrteční vystoupení s novou kapelou High Risk. Tentokrát už bez projekce černobílého němého filmu, na který ovšem podle svých slov nezanevřel, zato však s obnoveným přístupem k elektronice.

High Risk je hudba, kterou je dobré poslouchat nahlas:


Z Keystone si Douglas ponechal pouze zvukaře a hráče na elektroniku Geoffa Countrymana, který dříve na koncertech pouštěl elektronické smyčky a efekty směrem k pódiu zezadu zpoza zvukařského pultu. Tento experiment byl rozšířen a dalším mladým „elektronikem“ v nedávno vytvořené skupině High Risk je obdivuhodný zvukový mág, jenž si říká Shigeto. Shigeto má zcela soudobý přístup k estetice elektronické hudby a je možná první u nás známý hráč, který ovládl hru na midi kontrolery s nápaditostí, virtuozitou, brilancí a groovem amerických jazzmanů. Ne náhodou se na pódiu těšil největší pozornosti a neverbální chvále samotného velkého Davea Douglase právě on. Dá se říct, že Shigeto se stal hlavním hrdinou celého koncertu, protože zvuk, který při koncertu postupně improvizačně stavěl po malých fragmentech, by jiní „elektronici“ pouštěli jen jako jeden dlouhý podkladový track, a to je skutečný kvalitativní posun v hudbě.

Pokud se jednalo o frontmanovu pódiovou neverbální podporu jazzového nováčka a nikoliv o čirý údiv nad tím, co Shigeto dokáže, zbylí členové kapely High Risk jsou ostřílení a mnoho chvály již nepotřebují. Bubeník Mark Guiliana by klidně mohl být pro mnohé hlavním důvodem k návštěvě koncertu. Naposledy se totiž proslavil nominací na jazzovou Grammy za loňské CD Taming the Dragon v duu s Bradem Mehldauem. A basista Jonathan Maron je zakladatelem dnes již legendární, kdysi taktéž na Grammy nominované, kapely Groove Collective. Oba hrají na akustické nástroje, ale hlavně, oba mají bohaté zkušenosti a velký cit pro organické spojování svých akustických instrumentů se současnou elektronickou hudbou.

03374551.png

V tomto ohledu do Evropy přijela zcela nová Amerika, Amerika jazzmenů, kteří si konečně podmanili dlouho unikající nejmodernější způsob hudebního vyjadřování.

Spustit audio