Emil Ludvík, Dr. Arnošt Kavka a další století jazzmani

22. leden 2017

V letošním roce si připomeneme řadu kulatých výročí. Sto let uplyne např. od založení kanadsko-americké NHL nebo Sdružení českých grafiků Hollar, a také od narození gigantů jako Nat King Cole, Ted Dameron, Buddy Rich, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk nebo Ella Fitzgerald. Pozornosti a úcty si ale zaslouží také další století jazzmani.

Zpěvačka Velma Middleton připomene svou spolupráci s Louisem Armstrogem a trumpetista Charlie Shavers zahraje v kapele basisty Johna Kirbyho, jenž tohoto trumpetistu angažoval už jako šestnáctiletého. Čeští fanoušci vzpomenou na swingovou ikonu, kterou byl skladatel, pianista a kapelník Emil Ludvík, na muzikantského všeuměla a recesistu, jakým byl Dr. Arnošt Kavka nebo na Josefa Kainara, jenž přispěl k propagaci jazzu u nás českými texty světových evergreenů.

Ve stejném roce jako jazz byli do matrik zapsáni další novorozenci jako např. Dinah Shore, Bill Finegan, Jimmy Hamilton a v nedělním podvečeru se s posluchači Vltavy rozloučí zpěváci Lena Horne a Dave Lambert.

autor: Aleš Benda
Spustit audio