Eric Alexander: Jacksonovy slzy

13. říjen 2016

Od šesti let se učil na klavír. V devíti letech přešel ke klarinetu, od dvanácti hrál na altsaxofon a jako teenager procházel klasickou hudební průpravou. Bylo to však na Univerzitě Bloomington v Indianě, kde Eric Alexander (1968) objevil magii jazzu a našel svůj kmenový instrument – tenorsaxofon.

Jedno z jeho alb se jmenuje Alexander the Great neboli Alexandr Veliký. Mohla by to být narážka na jeho výšku, ale znamená to, že saxofon tohoto hudebníka poslouchá na hnutí brvy. Vyšel z hardbopu a jeho vzory hovoří za vše: John Coltrane, Sonny Stitt, Johnny Griffin, Dexter Gordon, George Coleman. Zvuk Alexanderova nástroje je nekompromisně přímočarý; standardy hraje po svém a nadstandardně. Jeho skladby mají kvality nových standardů.

Pozoruhodně osobitá je jeho interpretace balady She’s out of My Life, kterou zpopularizoval Michael Jackson. Quincy Jones, který s Jacksonem tuto skladbu Toma Bahlera ve svém aranžmá nahrával, konstatoval, že po závěrečném akordu Jacksonovi pokaždé vytryskly slzy. Alexanderova verze dokáže zapůsobit obdobně silně.

autor: Petr Zvoníček
Spustit audio