Euroradio Jazz Orchestra poprvé v Karlíně

14. říjen 2014
Euroradio Jazz Season

V České republice se tento týden chystá významná událost. Na jediných dvou letošních koncertech zde vystoupí mezinárodní Euroradio Jazz Orchestra, a to pod vedením Jana Jiruchy. Obou koncertů se také posluchačsky zúčastní rozhlasoví jazzoví redaktoři, kteří se sem sjedou téměř z celé Evropy.

První koncert se uskuteční ve čtvrtek 16. 10. od 20:00 v pražském Studiu A Českého rozhlasu a druhý v pátek 17. 10. na festivalu Jazz Goes to Town v Hradci Králové.

Elektronická pozvánka na pražský koncert zde: https://www.facebook.com/events/1481505625464784/

Orchestr premiérově představí rozsáhlejší kompozice Jana Jiruchy a Štěpánky Balcarové, které byly inspirovány osobnostmi filmaře Františka Vláčila, malíře Jana Zrzavého a hudebníka Charlese Minguse.

Toto těleso bylo letos po mnoha letech přejmenováno z European Jazz Orchestra na Euroradio Jazz Orchestra. Od jeho podpory totiž odstoupila Evropská Unie a společnými silami se o něj nyní začala starat více než desítka evropských rozhlasů sdružených v Evropské vysílací unii (EBU). Shodou okolností, cestu k novému fungování tohoto orchestru prošlapává právě Český rozhlas.

03228490.jpeg

Zajímavostí pražského koncertu bude mimo jiné neobvyklé rozmístění muzikantů do tvaru písmene “U” kvůli lepší akustice nahrávání. Navíc, účinkující a publikum budou k sobě sedět zrcadlově obráceně, než tomu bývá obvykle. Hudebníci v hledišti a publikum na pódiu.

Všechny srdečně zveme k účasti, na veřejném natáčení Euroradio Jazz Orchestra. Další podrobnosti o orchestru a koncertu naleznete v elektronické pozvánce na Facebooku, a samozřejmě v místě konání.Vstup volný

Video-pozvánka na koncert:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.