Historie Jazzu: Top 10 (1901 – 1917)

12. září 2014

Začátky zvukového záznamu mohou leckoho překvapit. Technika nahrávání i zákulisí celého dění, to vše bylo totiž velmi promyšlené. Třeba gramofonové společnosti jako firma Edison se svými legendárními válečky, už od samých počátků pečlivě sledovaly úspěšnost své produkce u publika.

Audiodějiny jazzu vysíláme vždy první dva pátky v měsíci v pořadu Jazzofon od 9:00. Zobrazit všechny díly.

Už od roku 1901 lze proto dohledat, kdo a s jakou skladbou oslovil tehdejší publikum. Zároveň si musíme uvědomit, že domácí zařízení na reprodukci desek či válečků měl doma málokdo, ale touha moci si přehrávat oblíbenou hudbu podle chuti v klidu domova byla k radosti gramofonových společností velmi silná. Ostatně, mnoho možností doba tehdy nenabízela: buď se dalo jít na živou produkci, nebo si zahrát sám na nějaký hudební instrument. Rádio bylo hudbou vzdálené budoucnosti a nákladné a na prostor náročné mechanické piano opravdu nebylo pro každého.

Jako doplněk desetidílné "Historie jazzu" přinese Jazzofon časově odpovídající nahrávky, které nějakým způsobem souvisely s jazzem a zároveň se umístily na předních místech žebříčku popularity. První díl nabídne stařičké snímky z let 1901 - 1917, tedy z doby hodně vzdálené. Ale muzika i technika se tehdy vyvíjela obrovským tempem; možná tím bude leckdo překvapen.

Výběr z Top 10 let 1901 až 1917:

1901 Coon Band Contest - Vess Ossman (banjo) - US 31902 Bill Bailey, Won't You Please Come Home - Arthur Collins (zpěvák) - US 11909 Shine On, Harvest Moon - Ada Jones & Billy Murray (zpěvačka a zpěvák) - US 11909 Denver Town - Billy Murray & Premier Quartet - povedené, ale bez umístění1910 Play That Barber Shop Chord - Lewis Muir (sólo piano) - US 11911 Alexander's Ragtime Band - Arthur Collins, Byron Harlan (zpěváci) - US 11914 Ballin' The Jack - Prince's Band (orchestrální ragtime) - US 11916 I Ain't Got Nobody - Marion Harris (zpěvačka) - US 11917 Darktown Strutters' Ball - Original Dixieland Jazz Band (orchestrální skladba) - US 2

Pozn.: údaje v řádcích uvádníme v pořadí: rok, název skladby, interpret, umístění v žebříčku popularity.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.