Houston Person a Ron Carter: Kumpáni

29. září 2016

Už přes třicet let saxofonista Houston Person čas od času jamuje s kontrabasistou Ronem Carterem a výsledkem jsou bytelná alba jejich duetů. Zářijový Down Beat potvrdil, že jejich zatím poslední CD Chemistry je dosavadním vrcholem jejich spolupráce.

Jednaosmdesátiletý Houston Person ve svém tenorsaxofonovém stylu propojuje vřelost Bena Webstera i smyslnost Stanleyho Turrentina a odkaz svých předchůdců dále rozvíjí. K tomu okruhu pochopitelně patří i tenorsaxofonisté Eddie „Lockjaw“ Davis, Illinois Jacquet nebo Gene Ammons – všichni s dravčím spárem mužného saxofonového soundu. V Personově rozsáhlé diskografii se zkrátka nespletete. Většina nahrávek včetně live záznamů je pozoruhodná.

Devětasedmdesátiletý kontrabasista Ron Carter patří léta k prominentním jazzmanům, kteří figurují v encyklopedii Who’s Who. V roce 1966 vystoupil s bubeníkem Albertem Heathem ve druhé části koncertu rakouského klasického klavíristy Friedricha Guldy ve Dvořákově síni Rudolfina. Po Beethovenových sonátách zde Gulda už Cartera jen pokorně doprovázel, zatímco Heath metličkami vířil v polyrytmech jako motýl (na moment zachycený v zaklopených dlaních) svými křídly. Nejznámější je ovšem Carter jako člen bájné rytmiky Milese Davise s Tony Williamsem a Herbiem Hancockem.

autor: Petr Zvoníček
Spustit audio