Jazz a básně = nekonečný příběh!

4. duben 2017

Pokud milujete obé, zkuste to s dubnovou Jazzovou myší: roku 2009 vydal trumpetista Wynton Marsalis album He & She, ve kterém shrnul své životní pocity muže žijícího se ženami a zkombinoval mluvené slovo s hudbou do kouzelného přediva o životě:

(Každej kántry bluesman to ví:Chlap a ženská – to je hotový!)Každej školák spočítá, že:Jedna a jedna jsou dvě Ale holky jsou chytřejšíChlap zapomene, co věděl už jako klukŘíká si, co vlastně dělalnež jsi mu v řadě krutých žertůnelítostným pohledemrozlámala vzpomínky(Jaký písně bájný bluesman zpívá o paměti, která je silnější než to, co se vskutku stalo?)Tady je slunce Jé – i měsícSlunce, Měsíc a tyJen TY...

A nepochybujte o tom, koho myslel tím sluncem. Koneckonců následuje skladba Slunce a měsíc. Celé album se vyšplhalo na šestou příčku žebříčku Billboardu a ukázalo, že sladkohořké básnění o lásce, je stále v kurzu. A když už je řeč o básních o sladkohořké chuti života, neodolal jsem navázat Čtyřmi ženami z pera Niny Simone. Mistrovská báseň o ženském údělu!

Moje kůže je černá Moje paže jsou dlouhé Moje vlasy jsou vlnité Moje záda jsou silná Dostatečně silná, aby snesla bolest působenou znovu a znovu Jak mi říkají? Jmenuji se teta Sára Teta Sára

02592581.jpeg

Moje kůže je žlutá Moje vlasy jsou dlouhé Mezi dvěma světy kam patřím Můj otec byl bohatý a bílý Jednou v noci zmaloval mou mámu Jak mi říkají? Jmenuji se Saffronia Šafránová

Moje kůže je opálená Moje vlasy jsou fajn Moje boky tě zvou Má pusa chutná jak víno Čí holčička jsem? Kohokoliv kdo má peníze to zaplatit Jak mi říkají? Jmenuji se Sladká Věc Sladká Věc

Moje kůže je hnědá Mé chování je tvrdé Zabiju první matku, kterou spatřím Můj život byl hrubý Cítím z těch dnů rozkoš Protože mí rodiče byli otroci Jak mi říkají? Moje jméno je BROSKVIČKA!

Za povšimnutí však stojí i proslulé album Mingus, které natočila s předními jazzmany Joni Mitchell po skonání jazzového velikána. Do zhudebněných básní zde zaklela Mingusovu jedinečnost. Na albu z roku 1979 hraje Jaco Pastorius, Wayne Shorter, Peter Erskine i Herbie Hancock a Mitchell pro ně otextovala čtyři Mingusovy skladby. Album navíc vyzdobila svými kresbami. Skvělá práce!

Do pořadu o básních a jazzu jsem zařadil i báseň E.E. Cummingse (1894–1962) Tic Toc o hodinkách, jaru a polibcích, kterou zhudebnila Julia Hülsmann a zazpívala Rebekka Bakken na podařeném albu Scattering Poems. Cummingsova poněkud experimentální poezie (jeho básně u nás dosud knižně nevyšly) bezesporu obě dámy okouzlila.

Překlad básně a několik dalších jazzových básnických delikates si můžete vychutnat v dubnovém vydání domácího blogu posluchače jazzu. Těším se na Vás 4. dubna v 17.45 na Vltavě!

Čtěte také: Po stopách čarovných jazzových zaklínačů

autor: Pavel Dostál
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.