Jazzcafé: Charlie Haden

22. říjen 2014

Jazzcafé je kouzelné místo, kde se návštěvníci potkávají nejen s muzikantskými a pěveckými živáčky, ale i s jazzmany, jejichž chorusy už znějí jenom na věčném jam session. Proto nikoho nepřekvapí, když tam narazí na kontrabasistu, skladatele a leadera, jenž také letos v létě 11. července zamířil do jazzového nebe.

Hostitelem druhého říjnového Jazzcafé je totiž Charlie Haden. Levicově orientovaný umělec zaujal vyhraněnými uměleckými i společenskými postoji už v padesátých letech, kdy se stal spolu s Carlou Bley jednou z vůdčích osobností kapely Liberation Music Orchestra. Rozzlobený mladý muž dával najevo své názory na geopolitické otázky prostřednictvím hudby, která charakterem odpovídala jeho hněvivému rozpoložení. Velmi rychle si porozuměl s Ornettem Colemanem, se kterým natočil několik alb a pomohl tak na svět rodícímu se free jazzu.

Jeho mimořádný melodický talent poznal v první polovině sedmdesátých let pianista Keith Jarrett, jenž v inspirativním partnerství s kontrabasistou natočil desítky pozoruhodných snímků. Hadenovu muzikálnost a schopnost komunikace ale ocenili další skvělí jazzmani, jako např. Hank Jones, Kenny Barron, Gonzalo Rubalcaba, Brad Mehldau, Ethan Iverson, Lee Konitz, Joe Lovano, Michael Brecker, Pat Metheny nebo zpěvačky Helen Merrill, Abbey Lincoln či dámy jako Melody Gardot, Norah Jones, Cassandra Wilson, Renee Fleming, Diana Krall a basistova manželka Ruth Cameron, se kterými natočil album Sophisticated Ladies.

V úvodu hudebního programu říjnového Jazzcafé zazní Modlitba (Prayer) v podání dua Keith Jarrett, Charlie Haden a před tím, než se stejný tandem rozloučí evergreenem Every Time We Say Good Bye, zazní kontrolní otázka. Kdo na ni první odpoví správně, vyhraje jazzové CD.

Charlie Haden & The New Liberation Music Orchestra feat. Carla Bley:
autor: Aleš Benda
Spustit audio