Jazzcafé - Mezinárodní den jazzu

27. duben 2016

Letošní oslavy Mezinárodního dne jazzu, který připadá na 30. duben, proběhnou v Jazzcafé s mírným předstihem. Původně ryze americká hudba je mezinárodním fenoménem, a proto se ve vltavském programu poslední dubnové středy představí kapely internacionálního složení.

Skladbou At Ronnie's přivítá hosty Jazzcafé big band amerického bubeníka Kennyho Clarka a belgického pianisty Francyho Bolanda, v jehož sestavě působili Američané, Britové, Černohorec a jazzmani dalších národností. Německý hráč trumpetista Till Brönner, italský pianista Roberto Di Gioia a tři Američané pak doprovodí zpěváka Gregoryho Portera v hitu Stand By Me, který už v roce 1961 proslavil Ben E. King.

Švédský pianista Jan Lundgren je autorem chytlavého tématu Leklåt, ve kterém si spolu s ním zahrají italský trumpetista Paolo Fresu a francouzský akordeonista Richard Galiano. Rumunský Němec Peter Herbolzheimer začínal jako trombonista, ale časem se z něj stal jeden z nejuznávanějších evropských aranžérů a kapelníků. V jeho mezinárodním big bandu Rhythm Combination & Brass si zahraje holandský trumpetista Ack van Rooyen sólo ve skladbě svého bratra Because I Love You. Česko americké trio Libor Šmoldas, Jay Anderson a Adam Nussbaum přispěje do programu nahrávkou standardu I Get Along Without You Very Well a poté posluchačům nabídnou Ondřej Pivec, Najponk a bubeník Gregory Hutchinson speciální nápoj s názvem Studená kachna provedením skladby Cold Duck Time. Čeští fanoušci pocítí oprávněnou pýchu, když Carmen McRae slastně vzdechne při kontrabasovém sóle Jiřího Mráze v otextované podobě standardu Blue Monk a o finále se postarají jazzmani z Brazílie, Kuby, Panamy a USA, kteří spojí síly v Orchestru Spojených národů Dizzyho Gillespieho při provedení skladby Samba For Carmen.

Před závěrečnou ukázkou byla hostům položena kontrolní otázka. Posluchači, kteří na ni poslali esemeskou na číslo 736 304030 čtvrtou a pátou správnou odpověď, vyhráli jazzové CD a výtisk časopisu Xantypa.

autor: Aleš Benda
Spustit audio