Jazzcafé – Mezinárodní den jazzu 2015 (1/3)

22. duben 2015

Pod záštitou UNESCO proběhnou 30. dubna celosvětové oslavy Mezinárodního dne jazzu. Na rozdíl od předchozích let, kdy se např. v Istanbulu a v Osace konaly ústřední megakoncerty, se letos může každý k tomuto svátku přihlásit na větších nebo menších akcích. Třeba v Jazzcafé při posezení s českými jazzmany a jejich zahraničními kolegy.

1. část (st 22. 4., 17:45), autor: Aleš Benda2. část (čt 23. 4., 17:45), autor: Marian Friedl3. část (čt 30. 4., 17:45), autor: Václav Vraný

V úvodním vystoupení nabídne kytarista Darko Jurkovič posluchačům skladbu Blues For Franta, ve které ho doprovodí František Uhlíř a Jaromír Helešic. Česko-chorvatské trio vystřídá světoobčan Laco Déczi se svou skladbou Bea a po něm se představí čtveřice Benny Bailey, Kirk Lightsey, Robert Balzar a Josef Vejvoda ve standardu Will You Still Be Mine. Japonská pianistka Yoshiko Kishino, kontrabasový Čechoameričan Jiří Mráz a bubeník Pavel „Bady“ Zbořil zdůrazní mezinárodní charakter programu skladbou Oasis a ve stejném duchu na ně navážou Ondřej Pivec a Najponk, které v tématu anglického varhaníka Mika Carra Theme For Cliff doprovodí bubeník Gregory Hutchinson. Řadu partnerů našel mezi českými jazzmany jeden z lektorů Letní jazzové dílny Karla Velebného, americký pianista Skip Wilkins, jehož kompozici You Will Find It si s ním zahrají Libor Šmoldas, Tomáš Baroš a Tomáš Hobzek a zazpívá Marie Puttnerová. Kytarista Adam Tvrdý, americký varhaník Brian Charette a bubeník Petr Mikeš přispějí k oslavám MDJ opusem Suspicious Activities a ušlechtilou snahu Herbieho Hancocka, jazzového velvyslance dobré vůle UNESCO, nakonec podpoří sestava Benny Golson, Rudolf Dašek, Karel Růžička, Robert Balzar a Pavel „Bady“ Zbořil ve standardu I Know That You Know.

Před závěrem oslav Mezinárodního dne jazzu bude hostům Jazzcafé položena kontrolní otázka. Ti, kdo na otázku pošlou v pořadí první nebo čtvrtou správnou odpověď v krátké textové zprávě na číslo 736 304 030, vyhrají jazzové CD a výtisk časopisu Xantypa.

Frantisek Uhlir Trio a host Darko Jurkovic:
autor: Aleš Benda
Spustit audio