Jazzcafé - Nová jazzová alba

27. květen 2015

Pro notorické kavárenské povaleče i náhodné návštěvníky je ve druhém květnovém Jazzcafé připravena ochutnávka novinek z letošní gramofonové produkce. Při sestavování hudebního lístku se tentokrát sešlo šest známých osobností světové jazzové scény.

Recenzent Allen Morrison ocenil v dubnovém Down Beatu album Ilé čtyřmi z pěti možných hvězdiček. Kubánský pianista Omar Sosa a jeho spoluhráči ze skupiny Quarteto Afro Cubano nabídnou z této novinky hostům jako předkrm skladbu Dame La Luz (Give Me Light). Zpívající pianistka Eliane Elias nedávno navštívila rodné Sao Paulo a při té příležitosti natočila na CD Made In Brazil také písničku Some Enchanted Place. Spoluautorem této skladby je její manžel a basista Marc Johnson, jenž na nahrávce doprovází také nevlastní dceru Amandu Brecker. Jeden z nejpopulárnějších blízkovýchodních jazzmanů, kontrabasista Avishai Cohen, má mezi českými jazzovými fanoušky řadu ctitelů, které jistě potěší skladba Amethyst z jeho posledního projektu From Darkness. V záplavě titulů vydaných ke stému výročí narození Billie Holiday stojí za zmínku zpěvák José Jamese a jeho osobité podání holidayovského repertoáru, jenž na pětihvězdičkovém albu Yesterday I Had the Blues zpívá mj. standard Tenderly. Po ověřené klasice nabídne Marcus Miller originální lahůdku Son Of Macbeth z nové desky Afrodeezia. Novinkovou degustaci ukončí zpěvačka Dee Dee Bridgewater dvěma ukázkami z květnového alba Dee Dee’s Feathers. Carmichaelův evergreen New Orleans a směs písniček Treme Song a Do Whatcha Wanna zazní jako vzpomínka na ničivý hurikán Katrina.

Před poslední ukázkou bude hostům Jazzcafé položena kontrolní otázka. Posluchačům, kteří na ni pošlou v krátké textové zprávě na číslo 736 304 030 první a čtvrtou správnou odpověď, pošle personál Jazzcafé jazzové CD a výtisk časopisu Xantypa.

Video k vydání nového alba Avishaie Cohena, Amethyst:
autor: Aleš Benda
Spustit audio