Jazzcafé: Trumpetista Clark Terry oslavil 94.

28. leden 2015

Na začátku prosince se Wynton Marsalis vydal do nemocnice ve městě Pine Bluff v Arkansasu, aby tam s celým big bandem Lincolnova Centra a zpěvačkou Cécile McLorin Salvant pogratuloval k narozeninám jedné z největších jazzových legend, Clarku Terrymu. Inspirováni jeho příkladem jsme pozvali do druhého lednového Jazzcafé jako čestného hosta právě tohoto trumpetistu, jenž 14. prosince oslavil čtyřiadevadesáté narozeniny.

Mr. CT vstoupil na prkna, co znamenají jazz už v první polovině čtyřicátých let minulého století. Své stručné curriculum vitae zahájí skladbou Golden Bullet, kterou nahrál v roce 1950 s malou skupinou Counta Basieho. S elegancí a lehkostí, jakou mu kolegové mohou jen závidět, pak vysype z rukávu trumpetové sólo po boku zpěváka Marka Murphyho v nahrávce písničky Stoppin‘ the Clock. Jeho spolupráci s Dukem Ellingtonem připomenou dvě ukázky: snímek Up And Down, Up And Down ze shakespearovské desky Such Sweet Thunder a hudební portrét neworleánské trumpetové legendy Hey, Buddy Bolden z alba A Drum Is a Woman. V šedesátých letech uváděli Josef Škvorecký a Dr. Lubomír Dorůžka jazzovou hitparádu Šest na lenošce znělkou, kterou bylo téma evergreenu Brotherhood of Man v podání tria Oscara Petersona a Clarka Terryho, jenž si pak jako sólista zahraje v kapele Concert Jazz Band Gerryho Mulligana skladbu Lady Chatterley's Mother. Hned nato trumpetista ozdobí svým sólem písničku Dream a Little Dream of Me na jedné z posledních studiových nahrávek Elly Fitzgerald. Zatímco „davisovské“ aranžmá Gershwinovy ukolébavky Summertime od Gila Evanse zvýrazní trumpetistův vytříbený hudební vkus, „armstrongovský“ chraplák ho v písničce Happiness Is představí z té humornější stránky.

Při odchodu z nemocnice Wynton Marsalis poznamenal, že „Clark Terry uměl vždycky člověku zvednout náladu“, a tak by mohl pobavit i hosty Jazzcafé. Těm bude jako vždy před odchodem položena kontrolní otázka. Kdo na ni pošle v krátké textové zprávě na číslo 736 304 030 první správnou odpověď, vyhraje jazzové CD a výtisk časopisu Xantypa.

Oscar Petterson Trio s Clarkem Terrym ve Finsku 1965:
autor: Aleš Benda
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.