Jazzmeni narození ve znamení Lva

20. červenec 2014

Zatímco v červenci značná část populace lenoší a s rozkoší si vychutnává prázdninové nicnedělání, v některých oborech jako je třeba hvězdopravectví se provoz nezastaví. V pouti po obloze nezná oddechu ani Slunce, které mezi 23. červencem a 22. srpnem prochází souhvězdím Lva. Proto také rutinu prázdninových repríz naruší na Vltavě návštěva jazzových jubilantů narozených v pátém znamení zvěrokruhu.

Sto a deset let uplyne 4. srpna od narození pianisty, jenž se proslavil v big bandech Bennyho Goodmana. Jess Stacy v úvodu červencového posezení nad horoskopy zahraje se svou kapelou skladbu Daybreak Serenade. Luigi Paulino Alfredo Francesco Antonio Balassoni je původní jméno bubeníka známého jako Louie Bellson. Při poslechu skladby Get Up And Go vzpomeneme 26. července na jeho nedožité devadesáté narozeniny. Před pěti lety oslavil 13. srpna požehnanou devadesátku George Shearing. Pianista, jenž nás opustil v roce 2011, zahraje s Johnem Pizzarellim písničku Lost April. Živá nahrávka skladby Very Early nám připomene, že její autor, pianista Bill Evans, se narodil 16. srpna před pětaosmdesáti lety. O pět let mladší byl trumpetista a big bandový kapelník Don Ellis, jemuž jeho příznivci pošlou pozdravy 5. července. Gratulacemi i věcnými dary zahrnou vděční příznivci kytarový idol jménem Pat Metheny, jenž 12. srpna vstoupí mezi šedesátníky. Na jeho nahrávku skladby Waltz For Ruth naváže Nnena Freelon písničkou Too Close For Comfort. Zpěvačku narozenou 28. července 1954 doprovodí se kapela Counta Basieho, jejímuž zakladateli by 21. srpna bylo sto deset let. Swingová legenda ukončí astrologický podvečer svou skladbou Count’s Place.

Po odchodu Lvích jubilantů budou někteří jazzmani s chutí improvizovat na letní zahálčivá témata, ti pilnější se ale začnou připravovat na srpnové setkání s kolegy ze znamení Panny.

Duo Pata Methenyho s nedávno zesnulým basistou Charlie Hadenem:
autor: Aleš Benda
Spustit audio