Jazzmeni narození ve znamení Střelce

23. listopad 2014

Ellingtonova houpavá znělka přivítá v podvečer čtvrté listopadové neděle jazzmany slavící mezi 23. listopadem a 21. prosincem kulatá nebo půlkulatá jubilea. Výběr oslavenců má na svědomí dílem náhoda, dílem slunce, které v tomto období prochází souhvězdím Střelce.

Spoluobčany narozené v devátém znamení zvěrokruhu prý charakterizují optimismus, pozitivní myšlení, laskavost, vtip, intuice, smysl pro spravedlnost a další podobné vlastnosti. Takový nejspíš byl i skladatel, aranžér a trombonista Bob Brookmeyer (19.12.1929), jehož skladba Jive Hoot střelecké oslavy zahájí.

Vzpomínkou na první dámu evropského jazzu šedesátých let, bude nahrávka standardu Autumn Leaves. Rita Reys (21. 12. 1924) nadchla před padesáti lety posluchače na 1. Mezinárodním jazzovém festivalu v Praze.

Ohnivá povaha Střelců se u Toshiko Akiyoshi (12.12.1929) projevuje tvůrčím žárem i vřelou interpretací skladby Road Time Shuffle, zatímco altsaxofonista Paul Desmond (25.11.1924) si zakládal především na smyslu pro humor i pohotovém vtipu, který uměl uplatnit verbálně i hudebně třeba v nahrávce písně Scarborough Fair.

Komediálním talentem v kombinaci s vrozenou muzikálností vyšlechtila Anita O’Day (18.12.1919) z prosté písničky Let Me off Uptown odolnou swingovou trvalku.

00915159.jpeg

Jednu větu suity Focus pojmenoval Eddie Sauter (2.12.1914) Once Upon a Time. Její nahrávkou připomene stoleté výročí narození autora Stan Getz se svými kolegy.

Řady letošních sedmdesátníků rozšíří kytarista John Abercrombie (16.12.1944), v jehož autorském provedení zazní skladba As It Stands.

Mezi kandidáty na lelkovací finále byla řada dalších střeleckých jubilantů, jako jsou např. Gato Barbieri, Joe Carroll, Tony Coe, Curtis Fuller, Matty Malneck, Eddie South nebo Jack Van Poll, ale přednost před všemi dostal Scott Hamilton (12.12.1954) a jeho nahrávka písničky If Dreams Come True.

Za měsíc se v předvánočním čase ocitnou v záři slunečních paprsků jazzoví jubilanti ze znamení Kozoroha.

autor: Aleš Benda
Spustit audio