John Clayton, těší mě

12. únor 2017

„Clayton komponuje a aranžuje rozkročen jednou nohou v přítomnosti a druhou v budoucnosti,“ tvrdí Benny Golson. Sluší se dodat, že ani zasvěcená znalost jazzové minulosti mu není cizí.

„John Clayton připomíná chirurga zkušeně, tvořivě a emocionálně pronikajícího hluboko pod povrch konvencí do nejhlubší jeskyně srdce. Minulost je pro něj prostředkem pro úklid současnosti i odrazovým můstkem pro skok do budoucnosti, do temnot nepoznaného. Na takovou pátrací výpravu si troufnou vyrazit jen ta nejstatečnější srdce s prověřenými zkušenostmi tvůrčích sil.“ To napsal o kontrabasistovi, skladateli, aranžérovi a kapelníkovi Johnu Claytonovi saxofonista Benny Golson.

V nedělním medailonku se John Clayton představí jako komponující leader big bandu Clayton-Hamilton Jazz Orchestra (skladby Nice to Meet You, Devotion, Jazz Party), jako citlivý doprovazeč zpěváků, jako jsou např. Diana Krall, Michael Bublé nebo Nancy Wilson i jako virtuózní sólista v tandemu s kolegou Rayem Brownem nebo ve skupině se svým bratrem Jeffem Claytonem.

autor: Aleš Benda
Spustit audio