Lelkování s budoucími držiteli Grammy

15. leden 2017

Americká Národní akademie hudebního umění a věd udělí ceny Grammy za rok 2016 až na slavnostním večeru 12. února 2017. Posluchači Vltavy ale stráví nedělní podvečer ve společnosti několika nominovaných jazzmanů už uprostřed ledna.

V kategorii nejlepší instrumentální album nabídne pianista Kenny Barron ukázku z alba Book of Intuition a nominací ve stejné kategorii se pochlubí i John Scofield. Z jeho CD Country for Old Men zazní country evergreen I’m So Lonesome I Could Cry, který není bez šance na cenu pro nejlepší improvizované sólo. O tu se uchází také pianista Brad Mehldau nahrávkou standardu I Concentrate On You.

Z čekatelů na Grammy za nejlepší jazzové vokální album představí Tierney Sutton jednu ze „stingovských“ variací a René Marie snímek z autorského projektu Sound of Red. V kategorii Best Large Jazz Ensemble Album budou netrpělivě čekat na vyhlášení výsledků mj. pianista John Beasley, leader big bandu MONK'estra, z jehož nominovaného alba uslyší posluchači Vltavy Monkovu skladbu Gallop’s Gallop.

Přehlídku jazzových nominací uzavře kapelník John Daversa, jenž se svým big bandem doprovodí zpěvačku Reneé Olstead v nahrávce beatlesovského hitu Good Day Sunshine.

autor: Aleš Benda
Spustit audio