Nedělní jazzové lelkování

11. říjen 2015

Přípravě rozhlasového pořadu obvykle předchází volba vhodného tématu a teprve při jeho rozvádění se začnou objevovat zajímavé marginálie. Když si ale autor zvolí jako téma slovo lelkování, umožní mu to namátkově vybírat z toho, co ho nedávno cvrnklo do ucha a upoutalo jeho pozornost.

Nové CD Shift, ze kterého v nedělním podvečeru zazní písnička Cold, je dalším důkazem známé skutečnosti, že zpěvačka, kytaristka a písničkářka Martina Fišerová zdědila po rodičích Ireně a Zdeňkovi velkou dávku hudebního talentu. Kompilace starších nahrávek umožňují nahlédnout do jazzového dávnověku a pozorovat, jak na cestu ke slávě vykročil v roce 1958 pianista Ramsey Lewis, když natočil písničku Please Send Me Someone To Love. Z archivu do žhavé současnosti přenese posluchače zpěvačka Liz Wright, jež se na novém albu Freedom & Surrender prezentuje mj. jako spoluautorka balady Here And Now. Kytarista Lee Ritenour se na své novince A Twist Of Rit vrací skladbou Sweet Syncopation po spirále ke svému gramofonovému debutu First Course. Třicátnice Halie Loren na sebe v minulosti upozornila alby They Oughta Write a Song a Simply Love a za pozornost stojí také její novinka Butterfly Blue, ze které zazpívá písničku Carry Us Through. Banjista Béla Fleck absolvoval s pianistou Chickem Coreou řadu úspěšných koncertů a po debutovém CD The Enchantment teď nabízí dvojalbum Two, na kterém je mj. snímek Coreova standardu Armando’s Rhumba. Zpěvák Kurt Elling stvořil na novém albu Passion World svůj Svět vášní z původního materiálu vlastních songů, přidal skotský tradicionál, brazilský standard, Brahmsovu melodii a také písničku Who Is It od islandské superhvězdy Björk. Manifestací neworleánského lokálního patriotismu bude písnička I'm So New Orleans, kterou se rozloučí Kermit Ruffins s kapelou Barbecue Swingers.

Tím bude v průběhu namátkového podvečera tematicky rozveden jeden z významů slova lelkování.

Béla Fleck s Flecktones v roce 2007:
autor: Aleš Benda
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.