Nedělní jazzové lelkování - Listopad, měsíc swingu

2. listopad 2014

Programové zaměření podzimních festivalů v Plzni, v Praze na Vinohradech, v Přerově i na dalších místech v republice vyvolává dojem, že letošní listopad se stal měsícem swingu.

Milníky neboli Davisovu skladbu Milestones zahraje v úvodu nedělního podvečera big band, který dlouhá léta vedl trumpetista, dirigent, ale především respektovaný skladatel a aranžér Gerald Wilson. Zpráva o tom, že tento kapelník zemřel 8. Září čtyři dny po svých šestadevadesátých narozeninách, není veselá, ale je v ní kus naděje na jazzovou dlouhověkost.

Vzpomínku na jazzového nestora vystřídají ukázky z nového alba, které Jamie Cullum vydal pod názvem Interlude. Na jeho novince si s ním zazpívala britská soulová zpěvačka Laura Mvula písničku z repertoáru Billie Holiday Good Morning Heartache. Cullumovým partnerem v nahrávce songu Don't Let Me Be Misunderstood, který proslavil Joe Cocker, je zase Gregory Porter.

Po instrumentálním intermezzu Geralda Wilsona (The Mini Waltz) připomene nedávnou událost pražské podzimní sezóny Tony Bennett, jehož hostem na nejnovějším albu je popová hvězda Lady Gaga. Výsledkem tohoto překvapivě harmonického partnerství jsou nahrávky standardů jako je třeba titulní píseň Cheek To Cheek nebo Ellingtonův swingový manifest It Don’t Mean a Thing, I Fit Ain’t Got That Swing. Sólové výkony ve Strayhornově baladě Lush Life (Lady Gaga) a v Bennettově swingové vzpomínce na Franka Sinatru (Don’t Wait Too Long) jsou se závěrečnou nahrávkou skladby Geralda Wilsona (Nancy Jo) také příjemnými příspěvky k oslavám měsíce swingu.

Koncert Tonyho Benneta a Lady Gaga z letošního roku:
autor: Aleš Benda
Spustit audio