Nedělní jazzové lelkování - Plány hudebních festivalů

1. březen 2015

Známá pranostika doporučuje v březnu sedět za kamny, ale nezakazuje spřádat plány do budoucna. V nedělním podvečeru proto padne zmínka o jazzových koncertech na letošním Pražském jaru a také o přáních, která jsou otci myšlenek líhnoucích se v teple pořadatelských čepic.

Až zazní 12. května ve Smetanově síni Má vlast, vypukne sedmdesáté Pražské jaro, během něhož se uskuteční také dva jazzové koncerty: v Národním technickém muzeu zahraje 18. května Swingband Jana Matouška a o tři dny později v Mercedes foru Libor Šmoldas Quartet. V programu, který bude průřezem tvorbou všech čtyř členů této skupiny, zazní mj. ukázky z alba Intuition, na kterém se jako host podílel saxofonista Bobby Watson. V nedělním podvečeru to budou snímky Off The Playground a skladba Letter Home, za kterou Libor Šmoldas získal první cenu OSA 2014.

V programových přípravách podzimních festivalů se rýsuje šance představit v české premiéře skupinu Fourplay, jejímiž členy jsou čtyři věhlasní představitele současné fúze: kytarista Chuck Loeb, basista Nathan East, klávesista Bob James a bubeník Harvey Mason. Tito představitelé jazzové "Čtyřhry" by na nejmenovaném českém pódiu mohli zahrát živě třeba skladby 3rd Degree nebo More Than a Dream, kterými na sebe upozorní v lelkovacím podvečeru.

Ve stadiu jednání je také další potenciální premiéra. Pokud bude pořadatelský team úspěšný, poznají naši posluchači kapelu Snarky Puppy, která v prosincové anketě čtenářů časopisu Down Beat obsadila druhé místo za skupinou Pata Methenyho. Z jejich alba We Like It Here uslyší posluchači Vltavy dva snímky: What About Me a Tio Macao.

„Lidé ochotně věří tomu, co chtějí“, pravil kdysi Julius Caesar. Kéž by se myšlenky zrozené z pořadatelských přání změnily v příjemnou realitu.

Swingová skupina z YouTube kanálu Jana Matouška:
autor: Aleš Benda
Spustit audio