Nedělní jazzové lelkování s Alešem Bendou

28. září 2014

Po prázdninách dojde na vltavském jazzovém nábřeží k pátému setkání s osobnostmi, jejichž jubilea se sluší připomenout a oslavit.

V probíhajícím Roce české hudby přijdou na návštěvu jazzmani, kteří byli v letopočtech končících čtyřkou zapsáni do matrik v září a říjnu.

Prvním hostem bude plodný skladatel, autor nebo spoluautor hudby k mnoha filmům včetně muzikálů Starci na chmelu a Dáma na kolejích, ale také znamenitý pianista Jiří Bažant (27. 9. 1924).

Po jeho nahrávkách s klavírním kolegou Jiřím Maláskem (Somebody stole my girl s Charleston) připomenou Karel Gott a Milan Chladil také dvě Bažantovy písničky Dívka s Kyticí a Chtěl bych mít kapelu.

Plný umělecké svěžesti vstoupí 10. října mezi šedesátníky režisér, herec, dirigent, moderátor, zpěvák, ale především swingový věrozvěst Ondřej Havelka. Dosažení jeho zralosti oslavíme americkou i českou swingovou klasikou v jeho podání (Beat me, daddy, eight to the bar a Chyťte brouka).

Jana Koubková (31. 10. 1944) není v žádném případě usedlou dámou, která by odpočívala na vavřínech. Se svou nepokojnou povahou stále hledá nové inspirační zdroje, výrazové prostředky i mladé partnery, se kterými na album Mýdlové bubliny natočila mj. písničky Chet Baker a já nebo Proč si k nám nepryšeu.

03185048.jpeg

Celosvětovou jazzovou celebritou v nejlepším slova smyslu je táborský rodák Jiří Mráz (9. 9. 1944). S hudbou, kterou natočil s největšími osobnostmi světové jazzové scény, bychom mohli oslavovat jeho sedmdesátiny celý rok, ale v nedělním podvečeru si dopřejeme aspoň tři nahrávky – One for George, Unnamed ballad a Listen to Monk.

Kulatá výročí oslaví v Roce české hudby také Vladimír „Guma“ Kulhánek (4. 9. 1944), Ivan Smažík (17. 9. 1944), Josef Škvorecký (27. 9. 1924) nebo Jan Žižka (25. 9. 1954) nebo listopadoví hosté Milan Dvořák, Jaroslav Kos, Josef „Bažík“ Pavelka a Milan Pilar.

autor: Aleš Benda
Spustit audio