Nedělní swingové lelkování

4. říjen 2015

Na začátku října se kolotoč koncertů a festivalů roztáčí do plných obrátek. Do bohaté podzimní nabídky patří už tradičně Festival swingové hudby, jehož 18. ročník se uskuteční 11. a 12. listopadu v Národním domě na Vinohradech.

Zatímco první večer bude česko – britsko – americký, druhý se odehraje ve slovenské režii. Ústřední postavou bude trumpetový virtuóz Juraj Bartoš, jenž jako kapelník orchestru Bratislava Hot Serenaders dbá s „klikarovskou“ důkladností na rekonstrukce historického materiálu. V nahrávce skladby Is It Gonna Be Long? vyvolává se svými spoluhráči duchy Paula Whitemana a Bixe Beiderbecka a v písničce Happy Feet zase s triem Serenader’s Sisters oživuje tradici dívčích vokálních skupin swingové éry. Ve vystoupení kapely Bratislava Hot Serenaders zazáří jako největší hvězda Milan Lasica, jenž kromě jiných evergreenů zpívá i písničku My Melancholy Baby se svým textem pod názvem Melanchólia. Juraj Bartoš bude také hostujícím sólistou znamenitého tria Nothing But Swing, které v programu lelkovacího podvečera zahraje standard Beautiful Friendship a skladbu pianisty Klaudia Kováče Star Gate.

Ve středu 11. listopadu se bude v Národním domě především zpívat. Kdo ještě neslyšel živě vokální sexteto Skety, neměl by si tu příležitost nechat ujít. Skupině to v šesti hlasech ladí, její členové mají dostatek improvizační invence a chuti do zpěvu, o čemž nás přesvědčí v nahrávce skladby Sermonette od Cannonballa Adderleyho a v písničce The Night Before z repertoáru Beatles. Ve druhé polovině večera se českému publiku poprvé představí americká zpěvačka, jež žije a spolupracuje se svým manželem a saxofonistou Jimem Tomlinsonem v Londýně. Nahrávkami písní Hard-hearted Hannah, How Insensitive a Too Darn Hot pozve posluchače na svou českou premiéru znamenitá zpěvačka Stacey Kent.

Návštěvníky letošního vinohradského festivalu jistě potěší jak ověřené hodnoty, tak setkání s novými swingovými tvářemi.

Stacey Kent na festivalu Jazz á Vienne v roce 2008:
autor: Aleš Benda
Spustit audio