Nejlepší hudebníci ankety Down Beat

14. září 2014

Dvakrát do roka informuje časopis Down Beat širokou veřejnost o stavu jazzu nejen na americké, ale na celé světové scéně. Prosincovou čtenářskou anketu je možné považovat za jakýsi ukazatel popularity, zatímco kritici by v srpnové anketě měli zasvěceně hodnotit uměleckou úroveň sólistů, souborů, skladatelů, aranžérů, dramaturgie atd. Ve více než třech desítkách kategorií sestavují svými hlasy žebříčky renomovaných jazzmanů a institucí a do stejného počtu škatulek zařazují tzv. vycházející hvězdy.

Informovat o všech výsledcích v pětačtyřiceti minutách nedělního jazzového podvečera je zhola nemožné, a tak se podíváme na zoubek alespoň šesti nejvýše hodnocených alb, a zároveň na interprety těchto nahrávek, kteří uspěli ve svých nástrojových kategoriích.

Na šesté místo zařadili kritici CD Magic 101, k jehož nahrávání pozval veterán Frank Wess pianistu č. 3, Kennyho Barrona. O příčku výš vystoupala skupina Unity Group s projektem Kin (Pat Metheny je druhým kytaristou, Chris Potter šestým tenorsaxofonistou a Ben Williams druhou největší vycházející kontrabasovou hvězdou). Na neoblíbeném čtvrtém místě skončilo album Liquid Spirit, ale jeho protagonista, zpěvák Gregory Porter se stal „Jazzmanem roku“. Kontrabasista č. 2 Dave Holland, devátý pianista Craig Taborn, šestý bubeník Eric Harland a kytarista Kevin Eubanks skončili třetí s albem Prism a předstihl je mladší kolega, trumpetista Ambrose Akinmusire s deskou The Imagined Savior Is Far Easier to Paint.

V letošní anketě zazářila Cécile McLorin Salvant, jež zvítězila v obou vokálních kategoriích, byla označena za největší vycházející jazzovou hvězdu a její gramofonový debut Woman Child se stal nejlepším albem roku.

V závěru zazpívají Bing Crosby a Dinah Washington, které veteránská komise uvedla do Síně slávy. Díky hlasujícím kritikům tam získal trvalé bydliště i básník jazzové kytary Jim Hall.

Cécile McLorin Salvant:
autor: Aleš Benda
Spustit audio