Nejvyšší příčky

18. září 2016

Na konci prázdnin otevírají jazzoví fandové srpnové číslo Down Beatu s nedočkavostí, aby zjistili, jak dopadlo hlasování v anketě kritiků. Hosty nedělního lelkovacího podvečera na Vltavě bude několik osobností z nejvyšších příček letošních žebříčků.

Jazzmanem roku se v srpnovém referendu stal Vijay Iyer. Pianista, jenž si na hudební talíř nakládá horu specialit z vlastní koncertní a nahrávací kuchyně, zahraje titulní skladbu alba Break Stuff, jehož kvality ocenili odborníci už loni. Zpěvačkou roku se stala Cécile McLorin Salvant a její album For One to Love skončilo na bronzovém stupínku.

Už několik sezón je nezpochybnitelnou bigbandovou, aranžérskou a kompoziční autoritou Maria Schneider, jež ve zmíněných kategoriích opět zvítězila. Více hlasů, než její album The Thompson Fields získala jenom nahrávka Epic, kterou vydala největší vycházející hvězda, tenorsaxofonista Kamasi Washington. O zachování rovnováhy mezi nástupem dravého mládí a jistotou ověřených hodnot se postaral Charles Lloyd, jehož kvarteto se stalo malou kapelou roku.

V závěru nedělního jazzového podvečera se představí dva noví obyvatelé Síně slávy. Do jejich veteránských prostor byl v srpnu uveden skladatel Hoagy Carmichael a trvalé bydliště na této prestižní adrese získal i pianista Randy Weston.

03691577.jpeg
autor: Aleš Benda
Spustit audio