Niels-Henning Ørsted Pedersen - 10 let od odchodu

19. duben 2015

V neděli, kdy uplyne přesně deset let od úmrtí výjimečného kontrabasisty Nielse-Henninga Ørsteda Pedersena, bude jazzový podvečer věnován vzpomínce na jeho mimořádnou uměleckou osobnost.

N.H.O.P. – to jsou čtyři písmena, kterými si jazzmani zkracovali jméno dánského kolegy, ale je to také název dvanáctky, kterou basistovi věnoval a spolu s ním natočil Count Basie. V jazzové škole života, kterou byl kodaňský jazzový klub Montmartre Jazzhus, hltal Pedersen zkušenosti po boku takových lektorů, jako byli Sonny Rollins, Dexter Gordon, Rahsaan Roland Kirk, Stan Getz, Bill Evans nebo Ben Webster, se kterým nahrál irskou písničku Londonderry Air.

“Velký Dán” po sobě zanechal spoustu nádherné hudby na zhruba 18 vlastních albech, ale také na více než stovce dalších titulů. Peter Herbolzheimer ho při nahrávání desky svého big bandu nechal ve skladbě Mburo vyniknout v chorusech i v tématu. Skandinávskou hudební krev basista nezapřel při spolupráci s krajanem, kterým byl v písničce Spørge Jørgen (Vtipálek Jørgen) trumpetista Palle Mikkelborg a v dánské lidové I skovens dybes stille ro (V lesní tišině) představil hudební tradici s kolektivem Ulf Wakenius, Jonas Johansen a Oscar Peterson. Ukázkou virtuózní techniky je živá nahrávka Parkerova standardu Donna Lee, na kterém je basistovým spoluhráčem kytarista Joe Pass. Po hudební relaxační lázni, jakou připravil tandem Palle Mikkelborg Niels-Henning Ørsted Pedersen nahrávkou Weillova evergreenu September Song, ukončí basistův medailon stand Younger Than Springtime v podání tria Oscara Petersona.

Legendární pianista Oscar Peterson se zapáleným nadšením oceňoval dokonalý smysl pro melodii, výběr harmonických sekvencí i bezchybné tempo, ale v talentu Nielse-Henninga Ørsteda Pedersena by se krásných hudebních prvků našlo ještě daleko víc.

Oscar Peterson, Ben Webster, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Tony Inzalaco v Hannoveru 1972:
autor: Aleš Benda
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.