Nový jazzový web a online rádio

17. leden 2011

Český rozhlas spustil nový tematický web, věnovaný výhradně jazzu. Součástí stránky je rovněž webové rádio s názvem Euro Jazz. Projekt vznikl v intencích zadání prozatímního ředitele Českého rozhlasu Petra Duhana „vytvářet nízkonákladové weby a soustředit se na využití vnitřních rezerv“. Adresa stránky je www.jazz.rozhlas.cz

ČRo Jazz je nový, nadstaniční web, který integruje jazzový obsah z různých stanic Českého rozhlasu do jedné stránky. Jeho cílem je přinášet aktuální zpravodajství zejména náročným zájemcům o jazzovou hudbu s vyhraněným vkusem, kterým nedostačuje nabídka stávajících jazzových pořadů. Mimo aktuální zpravodajství zde čtenáři najdou tipy na jazzové koncerty, zajímavé akce a jazzová alba, pravidelně vypisovanou soutěž a také archiv jazzových pořadů stanic Českého rozhlasu. Organizačně je projekt zajišťován redaktory Českého rozhlasu 3 – Vltava.

Součástí stránky je také „Euro Jazz“, webcast, který je z pohledu posluchačů srovnatelný s kvalitními jazzovými internetovými rádii ve světě. Nejedná se však o samostatnou stanici, nýbrž internetový projekt spravovaný Českým rozhlasem 3.

Jak vyplývá z názvu, Euro Jazz bude vysílat z větší části (60 % vysílacího času) jazz z evropských zemí. „To hlavně proto, že se chceme odlišit. Americký be-bop a swing vysílají na internetu tisíce rádií z celého světa, a navíc je hrajeme i na Vltavě. V Česku vyrůstá nová generace jazzových hudebníků, která má respekt k tradici, ale zároveň pokukuje po tom, co se děje v Polsku, Francii, či Norsku, což jsou dnes jazzové velmoci. Evropský jazz představuje fenomén, který není možné opomíjet a právě veřejnoprávní rozhlas by mu měl dát prostor,“ říká Petr Vidomus, hudební publicista a redaktor nového webu. Dramaturgicky je kladen akcent na současnou jazzovou tvorbu, v tematických blocích si však najdou své i příznivci starších žánrů, jako swingu a hard-bopu. Navzdory názvu zde má své místo i jazz český a americký.

02206039.jpeg

Euro Jazz je možné poslouchat 24 hodin denně, pouze přes zařízení připojené na internet. Mimo stránek Českého rozhlasu lze k tomuto využít rozcestníky internetových rádií, např. Play.cz. Stream bude vysílat ve formátech WMA, AAC, MP3 a OGG v několika variantách bitrate. Nejvyšší zvukovou kvalitu přitom poskytne formát OGG při bitrate 256 kbps. Bude možné využít také aplikaci pro poslech v iPhone a ostatních mobilních telefonech.

Při vývoji webu jazz.rozhlas.cz bylo využito redakčních a technických rezerv Českého rozhlasu 3, což také znamená nízké náklady v porovnání se srovnatelnými projekty. „Je to jednoduché: chceme využít obrovského zázemí, které instituce, jakou je Český rozhlas, má. Máme přece neskutečné množství archivních jazzových nahrávek, kvalitní redaktory, a také kontakty. Projekt nevyžaduje výplatu honorářů externistům. Výdaje jsou tak spojené hlavně s licencemi na vysílací software,“ upřesňuje Vidomus.

STRÁNKA ČRO JAZZ

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.