Paul Winter: Brazilské období a album Rio

16. březen 2017

Sexteto mladého amerického altsaxofonisty Paula Wintera zvítězilo počátkem šedesátých let minulého století v celonárodní jazzové soutěži. Za odměnu hrálo v Bílém domě, nahrálo album Jazz Premiere: Washington a bylo vysláno ministerstvem zahraničí, aby reprezentovalo severoamerickou kulturu do Brazílie.

Výsledkem bylo několik pozoruhodných nahrávek ve spolupráci s brazilskými hudebníky. Například duet P. Wintera s písničkářem a kytaristou Carlosem Lyrou, LP Jazz Meets the Bossa Nova, nebo v tomto Jazzissimu uvedené Rio.

Winterovo brazilské období ještě doznívalo v jeho skupině Consort, kde zkušenosti čerpali členově dodnes aktivní skupiny Oregon. Postupně začal Winter experimentovat s propojováním jazzu a, schematicky řečeno, s world music.

Soudobou brazilskou sambu lze zahrnout pod pojem world music. Naplňuje vědomí souvislosti, zahrnuje fúzi afrických základů i portugalské tanečnosti, indiánských i karibských polyrytmů, obsahuje dokonce i andaluské, tedy cikánsko-arabsko-berberské flamenco, soul, reggae, funk, blues, moderní jazz, místní i sousední folk a vlivy přetransformované klasiky.

Více se dozvíte již zítra v ranním Jazzofonu na Vltavě. Poslouchejte v 9.00!

Čtěte také: Paul Winter: Objev Johna Hammonda

autor: Petr Zvoníček
Spustit audio