Pepper Adams – Barytonsaxofon jako býk 1/4

24. březen 2016

Původně se jmenoval Park Adams, ale od dětství mu nikdo neřekl jinak, než Pepper. Dětství prožil na venkově, pubertu už absolvoval v New Yorku. Autoritu si vydobyl muzikálností.

1. díl, 2. díl, 3. díl, 4. díl

Nejprve se učil na klarinet, pak přešel na sopránsasaxofon a na tenora. Jako teenager už zakotvil u barytonsaxofonu. Byl to muž mnoha paradoxů. Menší a hubený běloch, vynikal v černošských skupinách svou expresivitou.

V poslední větě Exupéryho Malého prince moudrá liška konstatuje: „Co je důležité, je očím neviditelné“. Zatímco nejslavnější barytonsaxofonista, dlouhán Gerry Mulligan (1927-1996) elegantně vtančil do dveří, subtilní Pepper Adams (1930-1986) to při svém příchodu „bral i s futrem“. Pepperovi Adamsovi od mládí imponoval drsný tenorsaxofonista Coleman Hawkins a pak až brutální barytonsaxofonista orchestru Duka Ellingtona Harry Carney. Léta letoucí Pepper Adams hrával v saxofonových sekcích orchestrů Stana Kentona, Bennyho Goodmana, Quincyho Jonese a hlavně v bigbandu Thad Jones/Mel Lewis.

V poslední dekádě své hudební cesty sóloval na nejlepších nahrávkách vlastních kvartetů. Z tohoto Adamsova vrcholného období čerpá triptych „Jazzisimo“, završený čtvrtým dílem, kde jeho skladby zazpívá mladá zpěvačka Alexis Cole.

autor: Petr Zvoníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.